پاسخ اجمالی:
کتاب «مناقب الطاهرین» (و دلائل المومنین) توسط عماد الدین حسن بن علی بن محمد بن علی بن حسن طبری (م بعد از 698 ق) نگاشته شده است. این کتاب گاهی با کتاب اسرار الامامه (یا الائمه) و المعجزات خود نویسنده یکی دانسته شده و در واقع باز نوشتی از کتاب «الثاقب فی المناقب» عماد الدین محمد بن حمزه طوسی (ق 6) به زبان فارسی است. طبری که در زمان حکومت هولاکوخان مغول و معاصر با خواجه نصیرالدین طوسی و علامه حلی بوده، این کتاب را برای ترویج اندیشه و عقاید شیعه امامیه در جهان اسلام تالیف کرد تا فارسی زبانان نیز از معارف ناب علوی بهره مند شوند.
پاسخ تفصیلی:
کتاب«مناقب الطاهرین» (و دلائل المومنین) توسط عماد الدین حسن بن علی بن محمد بن علی بن حسن طبری (م بعد از 698 ق) نگاشته شده است. این کتاب گاهی با کتاب اسرار الامامه (یا الائمه) و المعجزات خود نویسنده یکی دانسته شده و در واقع باز نوشتی از کتاب «الثاقب فی المناقب» عماد الدین محمد بن حمزه طوسی (ق 6) به زبان فارسی است. طبری که در زمان حکومت هولاکوخان مغول و معاصر با خواجه نصیرالدین طوسی و علامه حلی بوده، این کتاب را برای ترویج اندیشه و عقاید شیعه امامیه در جهان اسلام تالیف کرد تا فارسی زبانان نیز از معارف ناب علوی بهره مند شوند. برخی محققان نیز نام آن را «مناقب الطاهرین فی فضائل المعصومین علیهم السلام» ذکر کرده اند.
این کتاب منبع معتبری برای «مناقب نویسان» شیعه و سنی در قرون بعد از او بوده است به طوری که یکی از مصادر و منابع مهم بحار الانوار به شمار می رود.
شیوه تدوین کتاب مناقب الطاهرین:
طبری این کتاب را در یک مقدمه و چهارده باب با عنوان هر یک از چهارده معصوم (علیهم السلام) به ترتیب، تنظیم کرده است. در هر باب نیز چندین فصل درباره زندگی، نسب، فضائل، سیره عملی، و معجزات چهارده معصوم علیهم السلام را به شکل خلاصه بیان کرده است.
ویژگی های کتاب مناقب الطاهرین:
1 ـ او در مقدمه کتابش به مهم ترین مسائل عقیدتی شیعه که توسط برخی از دشمنان اهل بیت (علیهم السلام) و متعصبان اهل سنت مورد تردید و انکار واقع شده است پرداخته و به طور کاملاً مستند به شبهات آنها پاسخ داده است. مثل مسئله صلوات بر اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه و آله)، تقیه، نامگذاری و پیدایش شیعه، محبت به علی و اولاد طاهرین او علیهم السلام، و جواز صدور کرامت و معجزه از ساحت الهی و قدسی آنها.
2 ـ او در بررسی ها و استناد های خود، از منابع معتبر اهل سنت نیز بهره برده و به آنها ارجاع داده است تا جای شک و تردید باقی نگذارد.
3 ـ علی رغم اینکه او احادیث و فضائل ائمه علیهم السلام را بدون سند و بدون ذکر نام منبع بیان کرده است، اما بیشتر احادیث کتابش در منابع اهل سنت مثل تاریخ بغداد، تاریخ مدینه دمشق، الانساب، و صحاح سته و مناقب نویسان متقدم وارد شده است و مناقب نویسان متاخر نیز از وی نقل روایت کرده اند. از این رو دارای اعتبار روایی می باشد.
البته وی نام راویان متصل به پیامبر و ائمه علیهم السلام را به طور صریح ذکر کرده که این خود حائز اهمیت است.
4 ـ او در این کتاب به برخی از شبهات مطرح شده درباره ائمه علیهم السلام از جانب دشمنان و مخالفان تشیع نیز پاسخ گفته است. و ادله ی عقلی و نقلی را در پاسخ گفتن به آنها به کار بسته است.
این کتاب بارها درکشورهای اسلامی مثل عراق و ایران چاپ شده و اخیراً در ایران در دو مجلد به چاپ رسیده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.