پاسخ اجمالی:
کتاب «السرائر الحاوی لتحریر الفتاوی» یکی از مهم ترین منابع فقه شیعه در قرن ششم هجری است که توسط ابو عبدالله فخر الدین محمد بن منصور بن احمد بن ادریس حلی (543 ق - 598 ق) تالیف شده است. این کتاب به «السرائر» ابن ادریس شهرت دارد. در واقع کتابی فقهی به صورت رساله عملی و مجموعه فتاوا برای مکلفان است؛ نه کتابی استنباطی و اجتهادی به معنای استدلالی آن.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «السرائر الحاوی لتحریر الفتاوی» یکی از مهم ترین منابع فقه شیعه در قرن ششم هجری است که توسط ابو عبدالله فخر الدین محمد بن منصور بن احمد بن ادریس حلی (543 ق - 598 ق) تالیف شده است. این کتاب به «السرائر» ابن ادریس شهرت دارد. این کتاب در ردیف کتابهای فقهی تراز اول مثل «المبسوط فی فقه الامامیه» شیخ طوسی می باشد؛ ولی تفاوت هایی با آن دارد که به برخی از ویژگی های آن اشاره خواهد شد. «السرائر» در واقع کتابی فقهی به صورت رساله عملی و مجموعه فتاوا برای مکلفان است؛ نه کتابی استنباطی و اجتهادی به معنای استدلالی آن.
شیوه تدوین کتاب السرائر:
ابن ادریس یک دوره کامل از کتابهای فقهی و احکام مربوط به مسائل هر باب را از طهارت تا حدود در این کتاب آورده است.
او در لابلای فتواهای خود به مطالب غیر فقهی مثل حدیث، تاریخ، رجال، عقاید شیعه و اصول فقه نیز پرداخته است؛ همچنین بخش عمده ای از انتقادهای خود به شیخ طوسی را نیز در این کتاب انعکاس داده شده است.
نظرات او در این کتاب مورد توجه و عنایت دانشمندان متاخر بوده و همواره در اجازه های اجتهاد و روایت فقهای شیعه وارد شده است.
کتاب ابن ادریس حلّی به عنوان کتابی در تقابل با کتاب «المبسوط» شیخ طوسی تلقی شده و البته به دلیل وجود برخی از اشکالهای محتوایی و مبنایی در بعضی از مباحث آن، توسط استاد خودش سدیدالدین حمصی رازی و عده ای از معاصران و متاخران او مثل منتجب الدین رازی، سید بن طاوس و شهید ثانی مورد تضعیف و طعن قرار گرفته است. زیرا او بین احادیث و کلمات دانشمندان خلط کرده است.
او این کتاب را در زمان حیات خود بارها تدریس کرد و شاگرد مبرّز وی سید فخّار بن معدّ موسوی آن را استنساخ و روایت کرده است.
کتابشناسی و شخصیت شناسی السرائر:
ابن ادریس حلی در پایان کتابش یک دوره کامل از کتابشناسی و شخصیت شناسی مطالب خودش را به عنوان مستطرفات آورده است. او در این باب از کتاب، به سلسله سند روایتها، بررسی اعتبار کتابهای دست اول حدیثی، تاریخی و فقهی مثل المحاسن برقی، انس العالم صفوانی، النوادر اشعری، جامع بزنطی و غیر آن پرداخته و احادیث مهم از آنها را نقل نموده است.
این باب از کتاب به عنوان یک کتاب رجالی نیز به طور مستقل چاپ شده و مورد توجه دانشمندان این دانش قرار گرفته است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.