پاسخ اجمالی:
خداوند در قرآن با اشاره به غرور برخی افراد کم ظرفیت می فرماید: «امّا انسان هنگامى كه خداوند او را به عنوان امتحان اكرام مى كند و نعمت مى بخشد مغرور مى شود و مى گويد پروردگارم مرا گرامى داشته است!». تأكيد قرآن بر اين است كه سخنِ انسان نه تنها از روی شکرگذاری و سپاس پروردگار نبوده؛ بلکه ناشی از غرور و نخوت اوست و به همين دليل نه تنها اثر مطلوب و سازنده اى بر آن مترتّب نمى شود؛ بلكه سرچشمه سركشى و طغيان او نیز مى گردد.
پاسخ تفصیلی:
در آيه 15 سوره «فجر» سخن از طبيعت انسان يا به تعبير ديگر طبيعت انسان هاى تربيت نايافته و كم ظرفيّت است كه به هنگام نعمت و قدرت مغرور و سركش مى شوند، مى فرمايد: «فَاَمَّا الْاِنْسَانُ اِذَا مَا اِبْتَلَيهُ رَبُّهُ فَاَكْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَيَقُولُ رَبِّى اَكْرَمَنِ»؛ (امّا انسان هنگامى كه خداوند او را به عنوان امتحان اكرام مى كند و نعمت مى بخشد [مغرور مى شود و] مى گويد: پروردگارم مرا گرامى داشته است!).
اگر اين سخن از سر شكرگزارى و سپاس پروردگار بود به يقين مايه تواضع و كمك به يتيمان و مسكينان مى شد، ولى همان گونه كه لحن آيات بعد از آن نشان مى دهد اين سخن از روى غرور و نخوت است و به همين دليل نه تنها اثر مطلوب و سازنده اى بر آن مترتّب نمى شود؛ بلكه سرچشمه سركشى و طغيان نیز مى گردد. خداوند در جای دیگری به همه انسانها هشدار مى دهد و از اينكه فريب زرق و برق دنيا را بخورند و به آن مغرور شوند و در دام شيطان بيفتند بر حذر مى دارد، مى فرمايد: «يَا ايُّهَا النَّاسُ ... اِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَ لَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللَّهِ الْغَرُورُ»(1)؛ (اى مردم! ... وعده الهى حق است مبادا زندگىِ دنيا شما را بفريبد و مغرور سازد و مبادا شيطان شما را فريب دهد!). جالب اينكه اسباب غرور در اين آيه دو چيز شمرده شده: «زرق و برق دنيا» و «شيطان» و اين تعبير نشان مى دهد كه گاه انسان بى آنكه از زندگى مادّى مرفّهى برخوردار باشد تنها با مشتى خيالات بى اساس مغرور مى شود و براى خود مقام و شخصيّتى مى پندارد، در برابر حق سركشى مى كند و در دام شيطان گرفتار مى شود. درست است كه دنياى پر زرق و برق، يكى از دام هاى شيطان است؛ ولى گاه خيال و پندار هم سرچشمه نفوذ شيطان مى گردد و انسان با آن دلخوش مى شود.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.