پاسخ اجمالی:
در روایات به آثار و ثمرات فراوانی برای «تواضع» اشاره شده که محبت، نظم در کارها، قبولی عبادات و طاعات و ... از آن جمله اند. تواضع علاوه بر اثر گذاري در زندگی علمی و فرهنگی انسان در زندگی اجتماعی او نيز تأثيرگذار است؛ چرا که افراد متواضع از محبوبیت فوق العاده ای در اجتماع بهره می گیرند و مردم برای آنها احترام خاصی قائل هستند.
پاسخ تفصیلی:
درباره ثمرات و آثار مثبت «تواضع» روايات فراوانى از ائمه معصومين(علیهم السلام) به ما رسيده است كه چند حديث پر معنى را در ذيل مى آوريم: در حديثى از امام اميرالمؤمنين(علیه السلام) مى خوانيم: «ثَمَرَةُ التَّوَاضُعِ اَلْمَحَبَّةُ وَ ثَمَرَةُ الْكِبْرِ اَلْمَسَبَّةُ!»(1)؛ (ميوه درخت تواضع، محبّت است و ميوه [شوم] تكبّر، دشنام و ناسزاگويى مردم است!). در حديث ديگرى از همان حضرت آمده است: «بِخَفْضِ الْجَنَاحِ تَنْتَظِمُ الْاُمُورَ!»(2)؛ (با تواضع و محبّت، كارها نظم و سامان مى يابد!). روشن است كه نظم جامعه جز در سايه همكارى و همدلى حاصل نمى شود و همكارى و همدلى مردم در صورتى ممكن است كه شخص مدير نخواهد خود را بر آنها تحميل كند و يا فخرفروشى كند و خود را برتر از ديگران قلمداد نمايد. هميشه مديرانى موفّق هستند كه در عين قاطعيّت متواضع و پر محبّت باشند. در حديث ديگرى از رسول خدا(صلى الله عليه و آله) مى خوانيم: «التَّوَاضُعُ لَايَزِيدُ الْعَبْدَ اِلَّا رَفْعَةً فَتَوَاضَعُوا يَرْفَعْكُمُ اللَّهُ!»(3)؛ (تواضع جز بزرگى بر انسان نمى افزايد؛ پس تواضع كنيد تا خداوند شما را بلند مقام سازد!). گاه چنين تصوّر مى شود كه تواضع، انسان را كوچك مى كند؛ در حالى كه اين يك برداشت سطحى و نادرست است، همواره مى بينيم افراد متواضع در جامعه مورد احترام و داراى عظمت و شخصيّت هستند و تواضع بر منزلت آنها مى افزايد.
از احاديث اسلامى استفاده مى شود كه تواضع، شرط قبولى عبادات و طاعات است، از جمله در حديثى از امام صادق(عليه السلام) آمده است: «التَّوَاضُعُ اَصْلُ كُلِّ خَيْرٍ نَفِيسٍ وَ مَرْتَبَةٌ رَفِيعَةٌ ... وَ مَنْ تَوَاضَعَ لِلَّهِ شَرَّفَهُ اللَّهُ عَلَى كَثِيرٍ مِنْ عِبَادِهِ ... وَ لَيْسَ لِلَّهِ عَزَّوَجَلَّ عِبَادَةٌ يَقْبَلُهَا وَ يَرْضَيها اِلَّا وَ بَابُهَا التَّوَاضُعُ، وَ لَايَعْرِفُ مَا فِى مَعْنَى حَقِيقَةِ التَّوَاضُعِ اِلَّا الْمُقَرَّبُونَ الْمُسْتَقِلِّينَ بِوَحْدَانِيَّتِهِ، قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ عِبَادُ الرَّحْمنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْاَرْضِ هَوْناً وَ اِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَاماً ...»(4)؛ (تواضع ريشه هر كار نيك و با ارزشي است و مقام والايى است ... و هر كس براى خدا تواضع كند خداوند او را بر بسيارى از بندگانش شرافت مى بخشد ... و هيچ عبادتى براى خدا مورد رضا و قبول نخواهد بود؛ مگر اينكه باب آن تواضع است و حقيقت تواضع را جز مقرّبانى كه مستقل در وحدانيّت خداوند هستند درك نمى كنند، خداوند عزّوجلّ مى فرمايد: بندگان خداوند رحمان كسانى هستند كه در زمين با تواضع راه مى روند و هنگامى كه جاهلان آنها را [با سخنان نامناسب] خطاب كنند، به آنها سلام مى گويند [و با بى اعتنايى مى گذرند]).
اين سخن را با حديثى كه از حضرت مسيح(عليه السلام) نقل شده است پايان مى دهيم. فرمود: «بِالتَّوَاضُعِ تَعْمُرُ الْحِكْمَةَ لَا بِالتَّكَبُّرِ، كَذَلِكَ فِى السَّهْلِ يَنْبُتُ الزَّرْعَ لَا فِى الْجَبَلِ!»(5)؛ (به وسيله تواضع، مزرعه علم و دانش آباد مى شود نه با تكبّر، همان گونه كه زراعت در زمين نرم و هموار مى رويد نه بر روى كوه!). كوتاه سخن اينكه: تواضع هم در زندگى علمى و فرهنگى انسان اثر مى گذارد (چرا كه افراد متكبّر به خاطر تكبّرشان از رسيدن به حق محجوبند) و هم در زندگى اجتماعى (چرا كه افراد متواضع از محبوبيّت فوق العاده اى در اجتماع بهره مى گيرند و همه مردم براى آنها احترام خاصّى قائلند) و هم در رابطه انسان با خدا مؤثّر است چرا كه روح عبادت، تواضع و كليد قبولى آن فروتنى است.(6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.