پاسخ اجمالی:
موثقترين و مستندترين منبع برای شناخت و فهم از هدف «معراج»، همانا قرآن کریم است كه مىتوان هدف اين سير شبانه را به خوبى از آن استنباط كرد، هدفى كه كاملا با موازين علمى و منطقى سازگار است. به بیان قرآن کریم هدف اين سير فضائى، همان مشاهده آثار عظمت خداوند در جهان بالا بوده است.
پاسخ تفصیلی:
بهترين سند زنده و دست نخورده براى درك هدف اصلى معراج پيغمبر(صلی الله عليه و آله و سلم) و براى درك همه حقايق اسلامى همين قرآن مجيد است و ما مىتوانيم هدف اين سير شبانه را به خوبى از آيات قرآن استنباط كنيم، هدفى كه كاملا با موازين علمى و منطقى سازگار است.
با اين كه آيات اصلى مربوط به معراج در قرآن به ده آيه نمىرسد، در عين حال در دو آيه هدف معراج توضيح داده شده است:
در سوره «اسراء»، آيه اول چنين مىخوانيم: «سُبْحَانَ الَّذِى أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلىَ الْمَسْجِدِ الْأَقْصَا الَّذِى بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ ءَايَاتِنَا»؛ (منزه است خدائى كه بنده خود را شبانه از مسجد الحرام به مسجد اقصى، همان مسجدى كه اطراف آن را پر بركت ساختيم، برد تا آيات خويش را به او نشان دهيم).
در اين آيه هدف اين سير شبانه را مشاهده آثار عظمت خداوند در جهان بالا معرفى نموده و در آيه 18 سوره «النجم» مىفرمايد: «لَقَدْ رَأَى مِنْ ءَايَاتِ رَبِّهِ الْكُبْرَى»؛ (پيامبر در اين سفر، آيات بزرگ خدا را مشاهده نمود).
از اين دو آيه به خوبى برمىآيد كه هدف اين سير فضائى، بار يافتن به بارگاه سلطنت خداوند يا شنيدن صداى قلم او، يا مشاهده جمالش نبوده است.
اصولا به عقيده ما مسلمانان، خداوند محل خاصى ندارد، او در همه جا و در تمام جوانب عالم هست «فَأَيْنَمَا تُوَلُّواْ فَثَمَّ وَجْهُ الله»؛ (به هر سو رو كنيد خدا در آنجاست)، «وَ هُوَ مَعَكمْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ»؛ (هر كجا كه باشيد خدا با شماست).
خداوند بارگاه و كرسى مخصوصى بر فراز آسمانها ندارد؛ بلكه كرسى حكومت او سرتاسر جهان هستى است: «وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَ الْاَرْضَ»؛ (كرسى او به وسعت آسمانها و زمين مىباشد)، يعنى منظور از «كرسى» چيزى جز مجموعه جهان پهناور آفرينش نيست.(1)
بنابراين منظور از معراج، همان مشاهده آثار عظمت خدا در جهان بالا بوده است تا قلب نورانى پيامبر(صلی الله عليه و آله و سلم) در پرتو مشاهده اين آثار حيرت انگيز، نورانىتر گردد و فكر و روح بلند او وسيعتر شود و براى رهبرى و هدايت خلق به سوى خدا، آمادگى بيشترى پيدا كند.
معراج و عظمت خيره كننده كواكب آسمان
آن روز كه اين آيات نازل گرديد و از اين سفر عجيب پيامبر(صلی الله عليه و آله و سلم) خبر داد، هنوز عظمت آسمانها و كرات عظيم جهان بالا دست بر كسى روشن نبود، معلومات آن روز غالب مردم درباره آسمانها محدود به همان بود كه با چشم خود مىديدند: گنبدى نيلگون، نقطههائى درخشان كه مانند ميخهائى از طلا و نقره در گرداگرد آن كوبيده شده و دو گوى كوچك و زيبا كه يكى درخشندهتر و ديگرى كم نورتر [است] آن را زينت مىداد و منظره شاعرانه خاصى به آن بخشيده بود به چشم مىخورد!...
در آن روز آسمان با آن همه عظمت و شگفتيها در چشم بعضى به قدرى كوچك جلوه كرده بود كه شايد در نظر آنها سفر پيامبر(صلی الله عليه و آله و سلم) براى ديدن آن آثار مختصر به زحمتش نمىارزيد!
اما امروز... امروز با پيشرفت دانشهاى نجومى و فضائى و كشف وسايل جديد مطالعه ستارگان و كهكشانها و سحابيها و عوالم دور دست، اهميت اين سير فضائى كاملا آشكار مىگردد و عظمت اين تعبير قرآن «لَقَدْ رَأَى مِنْ ءَايَاتِ رَبِّهِ الْكُبْرَى»؛ (پارهاى از آيات و نشانههاى بزرگ پروردگار خود را مشاهده نمود) كاملا روشن مىشود!(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.