پاسخ اجمالی:
اعتكاف، نمونه برجسته ترين مقام بندگي و بردگي در پيشگاه خداوند است؛ اما عدّه اي همين عكوف (اقبال و تعظيم و کرنش) را در برابر بت ها داشته اند؛ مانند سامري كه در برابر گوساله خود عكوف داشت و ... اين گونه عكوفها، همگي باطل و حرام است؛ ولي عكوف و اعتكاف با آداب و سنن خاص خود كه تنها براي خداوند باشد، صحيح و مشروع و سازنده است.
پاسخ تفصیلی:
اعتكاف، نمونه برجسته ترين مقام بندگي در پيشگاه ذات اقدس اله است. عدّه اي همين عكوف (اقبال و تعظيم) را در برابر «اوثان» و «اصنام» داشته اند؛ مانند سامري كه در برابر گوساله خود عكوف داشت. خداوند متعال بر روي همه اعتكاف ها و بندگي هاي دروغين، مُهر بطلان زده است. ذات اقدس اله، سخنان ياوه و بيهوده بت پرستان و دوگانه پرستان را اين گونه نقل مي كند: «فَأَتَوْا عَلي قَوْمٍ يَعْکُفُونَ عَلي أَصْنامٍ لَهُمْ قالُوا يا مُوسَي اجْعَلْ لَنا إِلهاً کَما لَهُمْ آلِهَةٌ قالَ إِنَّکُمْ قَوْمٌ تَجْهَلُونَ»(1)؛ (بني اسرائيل به گروهي رسيدند كه با تواضع و خضوع گرداگرد بت هايشان جمع شده بودند. آنان به موسي گفتند: تو هم براي ما خدايي قرار بده، همان گونه كه آنان خداياني دارند؛ موسي گفت: شما مردمي جاهل هستيد).
در جايي ديگر قرآن از زبان حضرت موسي(عليه السّلام) درباره سامري مي فرمايد: «وَ انْظُرْ إِلي إِلهِکَ الَّذي ظَلْتَ عَلَيْهِ عاکِفاً لَنُحَرِّقَنَّهُ ثُمَّ لَنَنْسِفَنَّهُ فِي الْيَمِّ نَسْفاً»(2)؛ (و نگاه كن به معبودت كه پيوسته بر آن معتكف بودي؛ آن را خواهيم سوزاند و ذرّات آن را به دريا مي ريزيم). عكوف در اين آيه همان اقبال و تعظيم و گرايش و كُرنش است كه چون در مقابل باطل بوده، مردود و نكوهيده است.
پيامبران بزرگ الهي از جمله ابراهيم خليل(عليه السلام) مردم را از خضوع و عكوف و كرنش در برابر بتها باز داشته اند. در قرآن مجيد از زبان حضرت ابراهيم(عليه السلام) مي خوانيم كه به عمو و قومش فرمود: «ما هذِهِ التَّماثيلُ الَّتي أَنْتُمْ لَها عاکِفُونَ»(3)؛ (اين مجسّمه ها و بت هايي كه بر آن عكوف و كُرنش مي كنيد، چيست؟) اين گونه عكوفها، همگي باطل و حرام است؛ ولي عكوف و اعتكاف با آداب و سنن خاص خود كه تنها براي ذات اقدس اله باشد، صحيح و مشروع و سازنده است.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.