پاسخ اجمالی:
رسول خدا(ص) در آستانه ماه مبارک رمضان طی خطبه ای به مردم فرمود: «در اين ماه شما ميهمان خدا هستيد». ميهمان بايد كاري كند كه صاحب خانه مي كند. روزه دار، ميهمان خدايي است كه اطعام مي كند ولي خود اطعام نمي شود؛ پس او هم مي تواند «يُطعِمُ و لايُطعَم» باشد. اگر خداي سبحان مي بخشد و نمي گيرد، روزه دار هم بايد در اين ماه خويي پيدا كند كه ببخشد و نگيرد. خداوند حافظ دین و آیینش است و دست از آن بر نمی دارد، روزه دار نیز باید در این راه تلاش کند، نه اینکه بنشیند و از ثمره تلاش دیگران استفاده کند و ...
پاسخ تفصیلی:
رسول خدا(صلی الله و علیه و آله و سلم) در آستانه ماه مبارک رمضان طی خطبه ای فرمود: «هُوَ شَهْرٌ دُعِيتُمْ فِيهِ إِلَى ضِيَافَةِ اللَّهِ»(1) در اين ماه شما ميهمان خدا هستيد. ميهمان بايد كاري كند كه صاحب خانه مي كند. روزه دار، ميهمان خدايي است كه «يُطعِمُ و لايُطعَم»(2) اطعام مي كند ولي خود اطعام نمي شود؛ پس او هم مي تواند «يُطْعِمُ وَ لا يُطْعَم» باشد. اگر خداي سبحان مي بخشد و نمي گيرد، انسان هم بايستي در اين ماه خويي پيدا كند كه ببخشد و نگيرد؛ چون هيچ دستي بهتر از دست بخشنده و هيچ دستي هم بدتر از دست بگير نيست. خوي گدامنشي را خداوند ناپسند دارد و خوي بخشش را مي پذيرد. اگر كسي تلاش و كوشش كرد كه ديگران در كنار سفره او به بهشت بروند، دست او دست بخشنده است و اگر كسي تلاش كرد كه به بركت ديگران به بهشت برود، او دست گيرنده دارد.
يكي از كلمات بلندي كه قبل از رسول خدا(صلي الله عليه و آله و سلم) كسي نگفته است اين است كه: «الْيَدُ الْعُلْيَا خَيْرٌ مِنَ الْيَدِ السُّفْلَى».(3) دست بالايي بهتر از دست زيرين است؛ زيرا انساني كه مي بخشد دستش بالاست، وقتي مي گيرد دستش پايين است. در ضمن دعاهاي شبهاي ماه مبارك رمضان، داشتن چنين روحي بلند را به انسان توصيه مي كنند كه به خدا عرض كنيد: «خدايا تو كه دينت را حفظ مي كني و ممكن نيست دست از آن برداري، توفيق بده تا دين تو به دست من زنده شود» نه اينكه ديگران دين تو را زنده كنند و من كنار سفره دين بنشينم. بگذار، نماز و روزه به دست من و با خون من زنده شود كه ديگران ميهمان من باشند؛ نه اينكه ديگران بجنگند و خون بدهند و دين را احيا كنند و من نماز بخوانم و روزه بگيرم. «وَ اجْعَلْنِي مِمَّنْ تَنْتَصِرُ بِهِ لِدِينِكَ وَ لَا تَسْتَبْدِلْ بِي غَيْرِي».(4)
خداي سبحان عده اي را تهديد كرده مي فرمايد: من از دينم حمايت مي كنم و دست از آن بر نمي دارم، شما توفيق اجراي اين فيض را نيافتي به دست ديگري انجام خواهم داد: «إِنْ تَتَوَلَّوْا يَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَيْرَکُمْ ثُمَّ لا يَکُونُوا أَمْثالَکُمْ».(5) چنين نيست كه اگر ديگران در برابر اسلام صف بستند خداوند دست از اسلام بكشد. به طور يقين خدا دينش را حفظ مي كند. حال اگر حفظ دين با شما ممكن نشد و خلوص را از دست داديد، شما را مي برد و ديگران را جاي شما مي آورد. بر اساس اين تهديد و تعليم قرآن كريم است كه فرموده اند: در شبهاي ماه مبارك رمضان بگوييد: خدايا تو كه دينت را حفظ مي كني، اين توفيق را بده كه دين تو به دست من حفظ و زنده شود. اين را دست بخشنده و همّت بلند مي گويند.
در دعاهاي اين ماه صاحب خانه را به ما معرفي كرده اند كه: «وَ هُوَ يُطْعِمُ وَ لا يُطْعَمُ وَ يُجِيرُ وَ لا يُجارُ عَلَيْه»(6) يا «يُهْلِكُ مُلُوكاً وَ يَسْتَخْلِفُ آخَرِين».(7) سپس به ما گفته اند كه شما ميهمان چنين خدايي هستيد.(8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.