پاسخ اجمالی:
درباره اين كه نيت اصالت دارد يا خود عمل بايد گفت كه عمل ظاهري و صوري، وجوداً و عدماً، تابع قصد قلبي است. از نظر قوت و ضعف نيز اين چنين است؛ به طوري كه اگر نيت و قصد محكم و قوي باشد، بدن ضعيف و ناتوان قادر بر كارهای مهم است و چنانچه نيّت ضعيف باشد، بدن نيرومند به ضعف مي گرايد. پس ارزش وجودي انسان به نيت او است نه به بدنش. شاهد ديگر اينكه اگر اين نيّت محقق شده و قوي گشت، نماز حالت مناجات به خود مي گيرد و معراج نمازگزار مي شود و هرگاه ضعيف شد، نمازگزار مستحق «ويل» خواهد شد.
پاسخ تفصیلی:
درباره اين كه نيت اصالت دارد يا خود عمل، امام صادق(عليه السلام) فرمودند: «مَا ضَعُفَ بَدَنٌ عَمَّا قَوِيَتْ عَلَيْهِ النِّيَّة»(1)؛ (هيچ گاه بدن به موجب داشتن نيّت قوي و بلند، ضعيف و ناتوان نخواهد بود). چون عمل ظاهري و صوري، وجوداً و عدماً، تابع قصد قلبي است. هم از نظر قوت و هم از نظر ضعف چنين است؛ به طوري كه اگر نيت و قصد محكم و قوي باشد، بدن ضعيف و ناتوان قادر بر كارهای مهم است و چنانچه نيّت ضعيف باشد، بدن نيرومند به ضعف مي گرايد. پس ارزش وجودي انسان به نيت او است نه به بدنش. اين حديث، از روشن ترين احاديث وارده از ائمه معصومين(عليهم السلام) است كه حد انسان را بيان مي كند كه انسان «حيوان ناوي» يعني قصدكننده است.
شاهد ديگر بر اينكه نيت و قصد انسان اصالت دارد، آن است كه اگر اين نيّت محقق شده و قوي گشت، نماز حالت مناجات به خود مي گيرد و در واقع معراج شخص نمازگزار مي شود و هرگاه ضعيف شد و نمازگزار از آن غافل گرديد، حالت و رنگ نجوا و مناجاتي خود را از دست مي دهد و نمازگزار مستحق «ويل» خواهد شد؛ چنانكه خداي سبحان فرموده: «فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ * الَّذينَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ * الَّذينَ هُمْ يُراؤُنَ * وَ يَمْنَعُونَ الْماعُونَ».(2)،(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.