پاسخ اجمالی:
درباره نحوه آگاه شدن فرشتگان از نيت هاي خوب و بد انسان ها از امام كاظم(ع) سؤال شد، حضرت فرمودند: آيا بوي باغ و بستان و بوي كثافت و گنداب يكي است؟ اگر از كنار باغي پر از گل و معطر بگذريد، بوي خوب احساس مي كنيد و اگر بوي بد به مشام انسان برسد، مي فهمد كه اين جا كثافت و زباله است. از بو مي توان فهميد كه از كنار باغ مي گذريم يا از كنار چاه. فرشتگان از بوي خوش تشخيص مي دهند كه در قلب اين مؤمن اراده هاي خير و طيّب و طاهر است و از بوي بد هم مي فهمند كه درون اين شخص، پليدي است.
پاسخ تفصیلی:
درباره نحوه آگاه شدن فرشتگان از نيت هاي خوب و بد انسان ها از امام كاظم(عليه السلام) سؤال شد: فرشتگان اعمال ما را كه مي نويسند بجاست؛ براي اينكه مي بينند و مي نويسند. اما آيا خاطرات و نيت هايي را كه فقط از دل گذرانده ايم و هنوز به لباس عمل در نياورديم هم مي نويسند؟ آنها را كه نمي بينند پس از كجا مي فهمند تا بنويسند؟ و اينكه خداوند مي فرمايد: «وَ إِنْ تُبْدُوا ما في أَنْفُسِکُمْ أَوْ تُخْفُوهُ يُحاسِبْکُمْ بِهِ اللَّهُ»(1)؛ (اسرار دروني را كه به كسي افشا نكرده ايد، در قيامت بايد حسابش را پس بدهيد) اين اسرار دروني را فرشتگان چگونه مي دانند و از كجا مي نويسند؟ حضرت فرمودند: آيا بوي باغ و بستان و بوي كثافت و گنداب يكي است؟ اگر از كنار باغي پر از گل و معطر بگذريد، بوي خوب احساس مي كنيد و چنانچه بوي بد به مشام انسان برسد، مي فهمد كه اين جا كثافت و زباله است. از بو مي توان فهميد كه از كنار باغ مي گذريم يا از كنار چاه [فاضلاب]. فرشتگان از بوي خوش تشخيص مي دهند كه در قلب اين مؤمن اسرار و نيتها و اراده هاي خير و طيّب و طاهر است و نيز از بوي بد هم فرشتگان مي فهمند كه در درون اين شخص، پليدي است.(2) چه جور مي شود كه انسان در چاه، زندگي كُند و از بوي چاه اظهار تنفر نكند و باخبر نباشد؟ اگر كسي به ملكوت رسيده باشد بوي بد و خوب ديگران هم به مشام او مي رسد، مؤمن را از منافق باز مي شناسد.
روزي حضرت علي(عليه السلام) مشغول سخنراني بودند و عده اي پاي منبر حضرت نشسته بودند. بعضي از جاسوسان اموي خبر آوردند كه «خالد بن عرفطه» مُرد! حضرت اعتنا نكردند، عده اي قبول كردند كه خالد مُرده است ولی حضرت به سخنان خود ادامه دادند. بار ديگر گفته شد: خالد مُرد. حضرت اعتنا نكردند، بار سوم گفتند: يا اميرالمؤمنين اين خبر رسمي شد. فرمودند: نه، او نمرده است او هنوز شورش و بلوايي در پيش دارد و به تحريك حكومتهاي طاغي، عليه من می پردازد و از درب اين مسجد وارد مي شود. آنگاه حضرت به كسي كه پاي منبر بود اشاره كرده فرمود: پرچم او هم به دست اين شخص است كه عليه حق قيام مي كند! او هنوز نمرده است.(3)
اين قضيه بعدها واقع شد و اين عِلم غيب اميرمؤمنان(سلام الله عليه) و آشنايي به اسرار دروني كسي كه پاي سخنان حضرت نشسته تحقق پيدا كرد. حضرت، مانند فرشته اي كه درون افراد را مي بيند و مي داند درون چه كسي باغ و درون چه فردي گنداب است، درون وي را ديد؛ به هر حال، ما يا مشغول كندن چاه هستيم و يا مشغول آبياري گُل. «فَأَمَّا إِنْ کانَ مِنَ الْمُقَرَّبينَ * فَرَوْحٌ وَ رَيْحانٌ وَ جَنَّةُ نَعيمٍ»(4) خود آن شخص گذشته از آنكه «جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ»(5) در انتظار اوست، مي شود «رَوْحٌ وَ رَيْحانٌ». در غير اين صورت، با كنار رفتن پرده، انسان پيش همه رسوا مي شود. در روايات آمده كه بوي عالم بي عمل ديگران را اذيت و آزار مي دهد؛ چون بدتر از ديگران است. حتي بوي عالم بي عمل اهل جهنم را نيز اذيت مي كند. آنها متأذي مي شوند و مي گويند او را كنارتر بزنيد.(6)،(7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.