پاسخ اجمالی:
انسان، مسافري است كه سفر ابد در پيش دارد و ره توشه سفر ابدش را بايد در همين دنیا تهيه كند. برای این کار بهترین زمان ماه مبارک رمضان است که درهاي آسمان بر روي مؤمن باز مي شود و مؤمن مي تواند با وارستگي به باطن عالم راه يابد و بهترين سود را در این ماه کسب کند. لذا امام سجاد(ع) در فرازی از دعای وداع ماه رمضان چنین می فرماید: «أَرْبَحَنَا أَفْضَلَ أَرْبَاحِ الْعَالَمِين»؛ (خداوندا ما در ماه رمضان از بهترین سودهای همه عوالم بهره مند شدیم).
پاسخ تفصیلی:
امام سجاد(علیه السلام) در فرازی از دعای وداع ماه رمضان می فرماید: «أَرْبَحَنَا أَفْضَلَ أَرْبَاحِ الْعَالَمِين»(1) ما ربح و سودي كه در اين ماه [يعني ماه رمضان] برديم، هيچ تاجري در هيچ گوشه دنيا نبرده و هيچ كس در سراسر عالم به اندازه ما از اين ماه استفاده نكرده است. انسان مسافري است كه سفر ابد در پيش دارد. ره توشه آن سفر ابد را بايد همين چند روزه تهيه كند. در اين ماه درهاي آسمان بر روي مؤمن باز مي شود و مؤمن مي تواند با وارستگي به باطن عالم راه پيدا كند و اگر بهترين فرصت، ماه مبارك رمضان است، پس بهترين سود را ماه رمضان و اهلش دارند.
براي گروهي آغاز سال، اول فروردين است. يك نوجوان اول فروردين تلاش مي كند براي خود لباس نو تهيه كند. درختها اول سالشان فروردين است كه لباسهاي نو و تازه در بر مي كنند. اول سال كشاورز، پاييز است كه درآمد مزرعه را حساب مي كند. تاجر و صنعتگر، هر كدام فرصت ديگري را به عنوان اول سال تعيين مي كنند، مرحوم «سيد بن طاوس» مي گويد: «اهل سير و سلوك، اول سالشان، ماه رمضان است».(2) حسابها را از ماه مبارك تا ماه مبارك [سالِ] بعد بررسي مي كنند كه ماه مبارك رمضان گذشته چه درجه اي داشته و امسال در چه درجه اي هستند. چقدر مطلب فهميده و چه مسئله هایي براي آنها حل شده است. چقدر در برابر گناه قدرت تمكّن داشته و چقدر در برابر دشمن قدرت تصميم دارد. ماه مبارك رمضان براي سالكان الي الله، ماه محاسبه است. از اين رو امام سجاد(عليه السلام) فرمود: «هيچ كسي در سراسر جهان به اندازه ما در اين ماه استفاده نكرد».(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.