پاسخ اجمالی:
اگر گوينده اين سخن، تعبير «يُريدُ» را در آيات قرآن مجيد دقيقاً بررسى مى كرد هرگز چنين سخنى نمى گفت؛ زيرا اين واژه در بسيارى از آيات قرآن در مورد امورى به كار رفته است كه اراده مستمرى از گذشته تا حال و از حال تا آينده به آن تعلق گرفته است و به تعبير ديگر اين جمله غالباً براى نشان دادن استمرار و ثبات اراده چيزى در گذشته و حال و آينده به كار مى رود.
پاسخ تفصیلی:
درباره دلالت آیه تطهیر، سؤالى مطرح شده است و آن اينكه: اگر آيه «تطهیر» دليل بر عصمت اين امامان است پس چرا «يُريدُ» به صورت فعل مضارع آمده است؟ اگر آنها معصوم اند چرا مى فرمايد: «خدا مى خواهد چنين شود»؟ آيا تحصيل حاصل ممكن است؟ چرا نفرموده «اَرادَ اللهُ»؛ (خدا خواست كه از آغاز چنين باشد)؟(1)
اگر گوينده اين سخن، تعبير به «يُريدُ» را در آيات قرآن مجيد دقيقاً بررسى مى كرد هرگز چنين سخنى نمى گفت؛ زيرا اين واژه در بسيارى از آيات قرآن در مورد امورى به كار رفته است كه اراده مستمرى از گذشته تا حال و از حال تا آينده به آن تعلق گرفته است و به تعبير ديگر اين جمله غالباً براى نشان دادن استمرار و ثبات اراده چيزى در گذشته و حال و آينده به كار مى رود. صدق اين سخن را در آيات زير مى توان ملاحظه كرد:
«وَ مَا اللهُ يُريدُ ظُلْماً لِلْعالَمين»(2)
«يُريدُ اللهُ بِكُمُ اليُسْرَ وَ لايُريدُ بِكُمُ العُسْرَ»(3)
«يُريدُ اللهُ اَنْ يُخَفِّفَ عَنْكُمْ»(4)
بديهى است مفهوم اين آيات اين نيست كه خداوند در گذشته اراده ظلمى كرده است یا پيش از اين خواهان مشكلات و عُسر براى شما بوده يا قبلا نمى خواسته بار شما را سبك كند و از امروز چنين كرده است؛ بلكه مفهوم تمام اينها اين است كه چنين اراده اى را از گذشته تا حال و در آينده داشته و دارد.
هم چنين درباره شيطان مى فرمايد:
«يُريدُ الشَّيْطانُ اَنْ يُظِلَّهُمْ ضَلالا بَعيداً»(5)
«اِنَّما يُريدُ الشَّيْطانُ اَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ العداوَةَ وَالْبَعضاءَ فِى الخَمْرِ وَ المَيْسِرِ»(6)
«بَلْ يُريدُ الاِنسانُ لِيَفْجُرَ اَمامَهُ»(7)
بديهى است در اين آيات نيز منظور بيان اراده مستمر شيطان در گذشته و حال و آينده براى گمراه ساختن بشر يا ايجاد عداوت و دشمنى به وسيله شراب و قمار است و همچنين مفهوم آيه سوم اين است كه انسان ناسپاس هميشه مى خواسته آزاد باشد و گناه كند و به همين دليل منكر قيامت مى شود.
غير از شش آيه بالا كه استعمال «يريد» را در فعل استمرارى كه هر سه زمان را در بر مى گيرد نشان مى دهد آيات فراوانى ديگرى در قرآن وجود دارد كه دقيقاً همين موضوع را تعقيب مى كند. بنابراين مفهوم آيه شريفه «اِنَّما يُريدُ اللهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ» تعلق اراده مستمر خداوند بر پاكى و قداست و عصمت اصحاب كساء است.(8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.