پاسخ اجمالی:
فقهاى شیعه معتقدند در هر نمازى قنوت و دعا به آنچه نمازگزار بخواهد، مستحب است. شافعى نیز در کتاب «اختلاف» همین را گفته است.
پاسخ تفصیلی:
فقهاى شیعه معتقدند در هر نمازى قنوت و دعا در آن به آنچه نمازگزار بخواهد، مستحب است. شافعى نیز در کتاب «اختلاف» همین را گفته است: شخص مى تواند در هر نماز هنگام نیاز مسلمین به دعا، قنوت بگیرد.(1)
شیخ طوسى گفته است: قنوت در هر دو رکعت از همه نمازها، چه واجب چه مستحب، پس از قرائت و قبل از رکوع مستحب است. اگر نماز واجب چهار رکعتى باشد، یک قنوت در رکعت دوم مى خواند و اگر نماز جمعه است، دو قنوت بر امام است، در رکعت اول پیش از رکوع و در رکعت دوم پس از رکوع و قنوت در نماز وتر هم در طول سال مستحب است.
شافعى گوید: قنوت تنها در نماز صبح پس از رکوع مستحب است و اگر فراموش کند دو سجده سهو بر اوست و این مثل تشهد اول مستحب است و در نمازهاى دیگر گفته است اگر حادثه و بلایى نازل شده باشد به یک قول جایز است و گرنه به دو قول. در «أمّ»گفته است مى تواند و در «الإملاء» گفته: اگر خواست قنوت بگیرد و اگر خواست نگیرد.
طحاوى گوید: قنوت در نمازهاى دیگر را جز شافعى کسى نگفته است. شافعى گفته است این مذهب را چهار پیشواى صحابه، ابوبکر، عمر، عثمان و على(علیه السلام) و نیز انس بن مالک معتقدند و حسن بصرى و مالک و اوزاعى و ابن ابى لیلى هم همین را گفته اند، قنوت در نماز وتر در نیمه دوم ماه رمضان نیز چنین است و نه در غیر آن.(2)
أئمه اهل بیت(علیهم السلام) که یکى از ثقلیناند، به استحباب آن در هر نمازى فتوا داده اند. صدوق با سند خود از امام باقر(علیه السلام) نقل کرده که فرمود: قنوت در همه نمازهاست.(3)، (4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.