پاسخ اجمالی:
حضرت زهرا(س) بخاطر عفاف و فضیلت و زیبایی کامل و حسب ممتازی که از زنان تمامی امت داشت یا برکناری آن حضرت از دنیا یا برکناری از نجاست و عادت ماهانه، به ایشان بتول گفته شده است.
پاسخ تفصیلی:
ابن منظور گويد: از احمد بن يحيى سوال شد كه به چه مناسبت به حضرت فاطمه (رضوان الله عليها) دختر رسول خدا(صلى الله عليه و سلم) بتول گفته شده است؟
پاسخ داد: زيرا از جهت عفاف و فضيلت و دين و شخصيت و حسب از زنان زمان خود و زنان تمامى امت ممتاز و جدا است، و گفته شده به خاطر بريدن و بر كنارى آن حضرت از دنيا به سوى خداوند متعال... و نيز گفته شده: يعنى اینكه تمام اعضاء آن حضرت با زيبائى خود از ديگر اعضاء جدا است و البته به زيبائى و قشنگى بقيه اعضاء نيست.
ابن اعرابى گويد: «مبتّلة» در بين زنان، آن زن زيبائى است كه هيچ يك از اعضايش نسبت به ديگر اعضاء كمبودى نداشته و طورى نباشد كه چشمش زيبا ولى بيني اش نا زيبا و يا برعكس باشد بلكه تام و كامل باشد.(1)
ابن اثير گويد: «امراة بتول» يعنى زنى كه از مردان بريده و تمايلى نسبت به آنان ندارد و به همين جهت مريم، مادر حضرت مسيح و فاطمه(عليهم السلام) به اين نام ناميده شدند زيرا از ديگر زنان زمان خود از جهت فضيلت و ديانت و حَسَب بريده و ممتاز است. و گفته شده به خاطر آنكه از دنيا بريده و به خدا روى آورده است.(2)
طريحى گويد: ... علت اين نامگذارى آنست كه حضرت به خداى متعال روى آورده و از ديگر زنان بريده و يا از ديگر زنان زمان خودش از جهت فضيلت و شخصيت ممتاز و جدا است و نسبت به ديگر زنان امت در جهت فضيلت و حسب و ديانت ممتاز است.(3)
و از رسول خدا(صلى الله عليه و آله و سلم) نقل شده است: «از آن جهت فاطمه بتول ناميده شده كه از عادت ماهانه ديگر زنان بر كنار است».(4)
در روايت ديگری از حضرت رسول(صلى الله عليه و آله و سلم) نقل شده است كه فرمودند: «بدان جهت فاطمه را بتول ناميدند كه از حيض و نفاس منقطع و بر كنار است».(5)
همچنین از حضرت على(عليه السلام) نقل شده كه فرمود: «از حضرت رسول(صلى الله عليه و آله و سلم) سوال شد كه بتول چيست؟ حضرت پاسخ داد: بتول به آن زنى گفته مى شود كه هيچ گاه خونى نبيند، يعنى حيض نشود».(6).(7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.