پاسخ اجمالی:
حدیث ثقلین که در موضوع ولایت و امامت بی نظیر است، از نظر دلالت بسیار قوى و از نظر سند روایت متواترى است که در منابع شیعه و سنی به صورت گسترده مطرح شده است. این روایت در«صحیح مسلم»، «سنن ترمذى» و «مستدرک الصّحیحین» آمده است.
پاسخ تفصیلی:
حدیث ثقلین از احادیث بسیار مهمّى است که در موضوع ولایت و امامت، یا بی نظیر است و یا بسیار کم نظیر می باشد. این حدیث از نظر دلالت بسیار قوى و روشن می باشد، و از نظر سند روایت متواترى است که در منابع عامّه و خاصّه (سنّى و شیعه) به صورت گسترده مطرح شده است. و از مجموع مصادر و منابع این روایت استفاده می شود که پیامبر(صلى الله علیه و آله) نه یک بار بلکه بارها این حدیث را فرموده اند. روایت فوق در منابع دست اوّل و معتبر شیعه («تهذیب الاخبار»، «الاستبصار»، «الکافى» و «من لا یحضره الفقیه») و اهل سنّت، «صحیح مسلم»، «سنن ترمذى»(1) و «مستدرک الصّحیحین»(2) آمده است.
به روایتى که در صحیح مسلم آمده است توجّه کنید:
«یزید بن حیّان» می گوید: به همراه «حصین بن سبرة» و «عمر بن مسلم» به نزد صحابى معروف پیامبر «زید بن ارقم» رفتیم، هنگامى که نزد او نشستیم، حصین به او گفت: اى زید بن ارقم! تو به افتخارات بزرگى دست یافته اى، پیامبر(صلى الله علیه و آله) را زیارت نموده اى، از او حدیث شنیده اى، در رکابش جنگیده اى، در پشت سر او نماز خوانده اى، به راستى که این افتخار بزرگى است! اکنون حدیثى از آنچه از پیامبر(صلى الله علیه و آله) شنیده اى براى ما نقل کن.
زید بن ارقم گفت: سنّ من بالا رفته و بر اثر پیرى برخى از آنچه را از آن حضرت شنیده ام فراموش کرده ام. سپس حدیث زیر را براى ما نقل کرد:
روزى پیامبر(صلى الله علیه و آله) در صحراى غدیر خم به سخنرانى پرداخت و پس از حمد و ستایش پروردگار و بیان مواعظ و تذکّراتى فرمود: «أَیُّهَا النَّاسُ! فَإِنَّما أَنَا بَشَرٌ یُوشَکُ أَنْ یَأْتِیَ رَسُولُ رَبّی فَأُجِیبَ وَ أَنَا تارِکٌ فِیکُمْ ثِقْلَیْنِ أَوَّلُهُما کِتابُ اللَّهِ فِیهِ الْهُدی وَ النُّورُ فَخُذُوا بِکِتابِ اللَّهِ وَ اسْتَمْسِکُوا بِه»
فَحَثَّ عَلی کِتابِ اللَّهِ وَ رَغَّبَ فِیهِ، ثُمَّ قالَ: « وَ أَهْلُ بَیْتی، اذَکّرکُم اللَّه فِی أَهْلِ بَیْتِی ...»؛ (اى مردم! من همچون شما بشرى هستم و مرگ من نزدیک است، آماده مرگ هستم؛ و من در میان شما دو چیز گرانبها به یادگار می گذارم، یکى از آنها قرآن مجید است، کتابى که هدایت و نور است؛ کتاب خدا را چنگ بزنید و به آن تمسّک جوئید.
زید در ادامه می گوید: پیامبر در مورد کتاب خدا مردم را تشویق و ترغیب کرد و سپس فرمود:
«و دیگرى اهل بیتم را در میان شما به یادگار می گذارم»
و سپس سه بار فرمود: «خداوند را در مورد اهل بیتم به خاطر داشته باشید».)(3)
علاوه بر سه کتاب های فوق، روایت مزبور در «خصائص نسائى» نیز آمده است.(4)
جالب این که، ابن حجر، که مردى بسیار متعصّب است و کتابى بر ضدّ شیعه به نام «الصّواعق المحرقه» نوشته و مطالب زیادى در آن کتاب علیه شیعه آورده، نیز روایت فوق را نقل کرده است!(5)
جالب تر این که ابن تیمیّه، بنیانگذار فرقه منحرف وهابیّت، در کتاب خویش «منهاج السّنّه» نیز روایت ثقلین را نقل نموده است!(6)
خلاصه این که، حدیث زیبا و پرمعناى ثقلین، روایت متواترى است که در کتابهاى شیعه و اهل سنّت بطور گسترده نقل شده است.(7)، (8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.