پاسخ اجمالی:
اولاً: سخن ابن تیمیه که عمل ابن ملجم را از روی اجتهاد دانسته، در حالى است که پیامبر(ص) در حدیث صحیح السند، ابن ملجم را با تعبیر« شقى ترین مردم» توصیف کرده است، و صحابه را به همراهی علی(ع) دستور به کشتن مارقین داده که ابن ملجم یکی از آنها است. ثانیاَ: چگونه پیامبر(ص) به قتل علی(ع) راضی می شوند در حالی که می فرماید: «خدا علی را رحمت کند... حق همراه علی است و علی همراه با حق و...» ثالثاً: باید پرسید: چگونه ابن تیمیه قبول می کند که هر کس با اجتهاد خود بتواند خلیفه مسلمین را به قتل برساند.
پاسخ تفصیلی:
ابن تیمیه مى گوید: «آن کسى که على را کشت، نماز به جاى مى آورد و روزه مى گرفت و قرائت قرآن مى کرد. على را به اعتقاد این که خدا و رسولش کشتن او را دوست دارند، به قتل رسانید.»(1)
او در جایى دیگر ابن ملجم را از عابدترین مردم معرفى کرده است.(2)
در پاسخ باید گفت: اولاً: سخن ابن تیمیه در حالى است که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) در حدیث صحیح السند(3) ابن ملجم را با تعبیر «اشقى الناس» شقى ترین مردم توصیف کرده است، و صحابه را به همراهی علی(علیه السلام) دستور به کشتن مارقین(4) داده که ابن ملجم یکی از آنها است.
این مضمون را ابن ابى حاتم، ابن مردویه، بغوى، ابونعیم، طبرانى و سیوطى از این افراد در «درّ المنثور» در ذیل آیه شریفه «إِذِ انْبَعَثَ أَشْقاها»(5) و ابن البر و ابن اثیر در ترجمه امام على(علیه السلام) از کتاب «الاستیعاب» و در «اسد الغابة» و طحاوى در «مشکل الآثار» و دیگران درباره ابن ملجم نقل کرده اند(6).
ثانیاَ: چگونه پیامبر(صلى الله علیه وآله) به قتل علی(علیه السلام) راضی می شوند در حالی که می فرماید:«رحم الله علیاً اللهم ادر الحق معه حیث دار»(7)؛ (خدا علی را رحمت کند. خدایا حق را با علی بگردان هرجا که او می گردد). یا «علی مع الحق و الحق مع علی»(8)؛ ( حق همراه علی است و علی همراه با حق).
ثالثاً: باید پرسید: چگونه ابن تیمیه قبول می کند که هر کس با اجتهاد خود بتواند خلیفه مسلمین را به قتل برساند.(9)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.