پاسخ اجمالی:
احمد بن حنبل، از عبدالرزّاق، از معمر، از زهرى، از ابن مسیبّ از ابوهریره و همچنین ابن بطّة از ابن عبّاس، از پیامبر(ص) نقل کرده اندکه حضرت فرمود: «هر که مى خواهد دانش آدم، و فهم نوح، و راز و نیاز موسى با خدا، و وقار و سنگینى عیسى، و بى نقصى و کمال و زیبایى محمّد را ببیند، به مردى که از مقابل مى آید، بنگرد». پس مردمان سر بلند کردند و همگى على(ع) را دیدند که گویا از سراشیبى کوه، پایین مى آمد.
پاسخ تفصیلی:
احمد بن حنبل حدیث تشبیه را با طریقى صحیح، روایت کرده است.
ابوجعفر، محمّد بن على بن شهرآشوب سروى مازندرانى ـ رحمة الله علیه ـ مى گوید:
احمد بن حنبل، از عبدالرزّاق، از معمر، از زهرى، از ابن مسیبّ از ابوهریره; و همچنین ابن بطّة از ابن عبّاس در کتاب «الإبانة» از پیامبر(صلى الله علیه وآله) نقل کرده اند; که حضرت فرمود:
«مَنْ أرادَ أنْ یَنْظُرَ إلى آدَمَ فی عِلْمِهِ وَ إلى نُوح فی فَهْمِهِ وَ إلى مُوسى فی مُناجاتِهِ وَ إلى عیسى فی سَمْتِهِ وَ إلى مُحَمَّد فی تَمامِهِ وَ کَمالِهِ وَ جَمالِهِ، فَلْیَنْظُرْ إلى هذَا الرَّجُلِ الْمـُقْبِلِ».
(هر که مى خواهد دانش آدم، و فهم نوح، و راز و نیاز موسى با خدا، و وقار و سنگینى عیسى، و بى نقصى و کمال و زیبایى محمّد را ببیند، به مردى که از مقابل مى آید، بنگرد).
پس مردمان سر بلند کردند و همگى على را دیدند که گویا از سراشیبى کوه، پایین مى آمد.
انس در نقل این حدیث، از احمد بن حنبل و ابن بطّه پیروى کرده، جز آنکه در لفظ روایت او اینچنین آمده: «هر که مى خواهد دوستىِ ابراهیم و زهد یحیى و توانمندى موسى را ببیند، به على بن ابى طالب بنگرد».(1)،(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.