پاسخ اجمالی:
مطابق آیات قرآن، حضرت موسى(ع) از خداوند خواست برادرش هارون را وزیرش قرار دهد که به واسطه او پشتش گرم، و شریک در امرش باشد و خداوند درخواست او را برآورده کرد. پس منزلت هارون نزد موسى مقام وزارت و خلافت و جانشینى حضرت موسى است. پیامبر(ص) طبق «حدیث منزلت» جمیع منازل هارون نزد موسى را به امام على(ع) از جانب خداوند عطا کرد، به جز نبوّت، و این استثنا خود دلیل بر عموم منزلت ها براى حضرت على(ع) است.
پاسخ تفصیلی:
در این حدیث شریف، پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) منزلت حضرت على(علیه السلام) را به منزله هارون نزد موسى قرار داده است. حال باید ببینیم که منزلت هارون نزد موسى(علیه السلام) چیست؟
قرآن در این باره از زبان حضرت موسى(علیه السلام) نقل مى کند که به خداوند عرض کرد:«وَاجْعَلْ لِی وَزِیراً مِنْ أَهْلِی * هارُونَ أَخِی * اشْدُدْ بِهِ أَزْرِی * وَأَشْرِکْهُ فِی أَمْرِی»(1)؛ (و قرار بده براى من وزیرى از اهلم. هارون را که برادر من است. به واسطه او کمر مرا محکم کن و او را شریک در امرم قرار بده).
خداوند درخواست حضرت موسى(علیه السلام) را برآورده کرد و در جواب درخواست او فرمود: «قَدْ أُوتِیتَ سُؤْلَکَ یا مُوسى»(2)؛ (اى موسى! خواسته تو برآورده شد).
مطابق این آیات، منزلت هارون نزد موسى همان وزارت و خلافت و جانشینى حضرت موسى و مشارکت در امر او است. پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) با گفتار خود در «حدیث منزلت» جمیع منازل هارون نزد موسى؛ از جمله خلافت را به امام على(علیه السلام) از جانب خداوند عطا کرد، به جز نبوّت، و این استثنا خود دلیل بر عموم منزلت ها براى حضرت على(علیه السلام) است.
[با توجه به آنچه گفته شد] از این حدیث نکاتى را مى توان استفاده نمود:
1 ـ دلالت حدیث بر امامت و خلافت امیرالمؤمنین(علیه السلام).
2 ـ دلالت حدیث بر لزوم اطاعت از امام على(علیه السلام).
3 ـ دلالت حدیث بر افضلیت امام على(علیه السلام) بر سایر صحابه.
4 ـ دلالت حدیث بر عصمت امام على(علیه السلام). و... .(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.