پاسخ اجمالی:
- مضمون احادیث «وصایت» به حدّ تواتر رسیده و لذا احتیاج به بررسى سندى ندارد. 2- متن این احادیث، با احادیث دیگر از قبیل حدیث «غدیر» و «ثقلین»، که همین مضمون در آن ها با سند صحیح آمده تقویت می شود. 3- هنگامى که غرض ورزى برخى افراد و تلاش آنها در نابودى این گونه احادیث که صریح بر ولایت و امامت حضرت على(ع) است، ثابت شد، کم بود نقل مشکلى ایجاد نمى کند.
پاسخ تفصیلی:
احادیث «وصایت» از احاديث بسيار مهم و تعيين كننده براي شناخت جانشين پيامبر(صلي الله عليه و آله) مي باشد و بسياري از علماء شيعه و سني آن ها را در كتب خود آورده اند و به درستي آن اعتراف كرده اند.
در جواب عده اي از علماء اهل سنت كه در سند آن تشكيك كرده اند هم بايد گفت: اين احاديث را مى توان از راه هاى گوناگونى تصحیح سندى نمود:
1 ـ مضمون احادیث «وصایت» به جهت نقل فراوان از صحابه و تابعین به حدّ تواتر رسیده و لذا احتیاج به بررسى سندى ندارد.
2 ـ یکى از راه هاى تصحیح حدیث آن است که متن آن را با احادیث دیگر که همین مضمون در آن ها با سند صحیح آمده تقویت نماییم، و این مطلبى است که محدّثین سنّى و شیعى به طور جزم مورد قبول قرار داده اند.
در مورد احادیث «وصایت» مى توان گفت که مضمون این احادیث در روایات دیگر، از قبیل حدیث «غدیر» و «ثقلین» و دیگر احادیث به سند صحیح آمده است. و احادیث مى توانند همدیگر را تقویت کنند. و مى دانیم که این دو حدیث نیز همان وصیّت پیامبر(صلى الله علیه و آله) در شأن امام على(علیه السلام) است.
3 ـ گرچه احادیث «وصایت» از حیث سند در حدّ احادیث دیگر که دلالت بر امامت و خلافت اهل بیت دارد نیست، ولى هنگامى که ثابت شد این به جهت غرض ورزى برخى افراد بوده؛ زیرا هدفى در نابودى این گونه احادیث صریح بر ولایت و امامت حضرت على(علیه السلام) داشته اند، لذا از این جهت کمى نقل مشکلى ایجاد نمى کند.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.