پاسخ اجمالی:
ابوهریره بیش از اصحاب دیگر، حدیث نقل کرده. چنان که مجموع آن را بیش از 5374 حدیث دانسته اند، به طوی که اگر احادیث عایشه، ام سلمه، حسنین(ع)، حضرت زهرا(س)، و چهار خلیفه را گرد آوریم، جملگی از مجموع احادیث ابوهریره کمتر است، و این واقعیتی هولناک است.
پاسخ تفصیلی:
چنان که در شرح زندگانی ابوهریره در کتاب الأصابة(1) و جز آن آورده شده جملگی علما معتقدند که ابوهریره بیش از هر کسی از اصحاب، حدیث نقل کرده است و چنان که اهل حدیث آن را نگاشته اند احادیثش به بیش از پنج هزار و سیصد و هفتاد و چهار حدیث با سند رسیده است و تنها در صحیح بخاری 446 حدیث از او نقل شده است.(2)
جملة احادیث رسیده از خلفای اربعه را از نظر گذراندیم و مشاهده شد که تنها 25 درصد از احادیث ابوهریره است؛ چون که تمام احادیث رسیده از ابوبکر 142 حدیث(3) و از عمر 537 حدیث(4) و از عثمان 146 حدیث(5) و از حضرت علی(علیه السلام) 586 حدیث(6) است که جمعاً به 1411 حدیث می رسد و در مقایسه با 5374 حدیث ابوهریره همان 25 درصد است.
[انسان] اندیشمند و صاحب خرد، ابوهریره را با همة تأخرش در اختیار کردن دین اسلام و ناشناختگی حسب و نسب او که باید موجب کمی احادیث او شوند مشاهده کند؛ آنگاه در خلفا بیندیشد که چگونه پیش از او به اسلام گرویدند و در تشریع اسلام حاضر بودند و در 52 سال امتحان خویش را دادند. 23 سال در خدمت رسول خدا(صلی الله علیه و آله) و 29 سال پس از او به ادارة امت اسلامی و دیگر امت ها پرداختند، خداوند ملک کسری و قیصر را به دستشان فتح کرد. ممالک دیگر را به اسلام ملحق کردند و ندای اسلام را در بسیط عالم پراکندند و احکام اسلام را نشر دادند و سنت را میانشان گسترش بخشیدند و دیگر کارها... ولی با این همه چگونه است که احادیث رسیده از تنها ابوهریره چند برابر احادیث آنان است؟ لازم است که خردمندان در این باره به ما جواب گویند!
اگر چه عایشه نیز در نقل حدیث پا را فراتر نهاده و جانب افراط را گرفته است؛ ولی ابوهریره چون او نیست؛ چرا که او ده سال(7) پیش از اسلام آوردن ابوهریره به همسری رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در آمد؛ مدت 14 سال در محل فرود وحی و تنزیل و رفت و آمد جبرائیل و میکائیل (علیهما السلام) بود و با فاصله کمی هم دنیا را وداع گفت.(8) چقدر میان صحابت و معاشرت عایشه با رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و درک و فهم او با صحبت و معاشرت ابوهریره با رسول خدا ـ(صلی الله علیه و آله) و فهم و درک او فرق و تفاوت است!
امّا دربارة وضع همراهی آنان با رسول خدا(صلی الله علیه و آله) که نیاز به سخن ندارد و عیان است ولی دربارة زیرکی و درک و فهم آنان باید بگوییم که فهم عایشه با شنیدنش در مبارات بود و دلش از گوشش جلوتر... کسی زیرکتر و داناتر از او نبود. به مناسبت هر چیزی شعری می سرود. از عروه نقل است که: «در فقه و طبابت و شعر کسی را داناتر از عایشه نیافتم» و مسروق گفته است: «در میان اصحاب بزرگ رسول خدا(صلی الله علیه و آله) زنی را می دیدم که هماره؟؟؟ دربارة فرایضشان از او پرسش می نمودند.»
وانگهی وقتی مبلّغان او در دیگر جاها پراکنده شدند و آن لشگر انبوه را به سوی بصره رهبری کرد بیش از هر کسی باید حدیثش گسترش و نشر می یافت ولی با این همه، همة احادیث نقل شده از او بیشتر از 2210 حدیث مسند(9) نیست که جملة آن از نصف احادیث ابوهریره هم کمتر است. و اگر همة احادیث عایشه و ام سلمه که تا پس از واقعة طف زنده ماند و ام المؤمنین های دیگر و دو سرور جوانان بهشت (علیهما السلام) و بانوی زنان دو عالم ـ علیها السلام ـ و چهار خلیفه مسلمانان را گرد آوریم و با یکدیگر جمع کنیم جملگی از مجموع احادیث ابوهریره کمتر است! و این واقعیتی هولناک است که توجه اندیشمندان و عاقلان را بدان جلب می کنم. عجیب آن است که با این همه او می پنداشت که رسول خدا(صلی الله علیه و آله) احادیثی به او افاضه نموده است که برای احدی آن را باز نگفته است و هیچ کس قادر به اخذ آن نیست. در درونش نهفته است و دفینة سینة اوست و چنان که می دانید ابوهریره انسانی رازدار و حصین الصدر است!!! از این رو خود او گفته است:
1 ـ «من دو ظرف حدیث از رسول خدا(صلی الله علیه و آله) در نزد خود دارم: یکی را ظاهر ساخته انتشار داده ام و دیگری را پوشیده داشته ام و افشا ننمودم و همچنان مخفی است. اگر آن را برای دیگران بگشایم حلقوم مرا می برند.(10)»
2 ـ «اگر شما را از دسته های خویش آگاه کنم مردم با سنگ و آجر به من هجوم می آورند و دیوانه ام می پندارند.»
3 ـ «اگر شما را از آنچه که در درونم هست آگاه سازم هر آینه مرا با پشگل می رانید و می زنید.»
4 ـ «می گویند ای ابوهریره! زیاده گویی می کنی؛ به کسی که جان من در دست او است سوگند که اگر شما را از هر آنچه از رسول خدا(صلی الله علیه و آله) شنیده ام با خبر سازم هر آینه با زباله بر سرم می کوبید و پس از آن با من مناظره نخواهید کرد.(11)»
5 ـ «از رسول خدا(صلی الله علیه و آله) احادیثی شنیده ام که برای شما نگفته ام و اگر یکی از آن را برای شما بگویم مرا سنگسار می کنید.(12)»
6 ـ «از رسول خدا(صلی الله علیه و آله) پنج انبان حدیث در نزد من است. دو انبان آن را برای شما گفته ام و اگر سوم آن را باز گویم مرا سنگسار می کنید.(13).(14)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.