پاسخ اجمالی:
ابن کثیر: در سند آن ابومریم عبدالغفار بن قاسم است که (به تعبیر او) شیعه کذّاب مى باشد، على بن مدینى او را متهم به جعل حدیث کرده و... . پاسخ: اتهام به راویان احادیث فضایل اهل بیت(ع) خصوصاً روایات خلافت امام على(ع)، امرى عادى در بین امثال ابن کثیر است و در میان آنها رواج داشته است. شاهد این مطلب این است که ابن کثیر در جایى دیگر از کتابش تصریح به وثاقت ابومریم کرده است، همچنین شعبه او را ثقه دانسته و ابن عقده شهادت به وثاقت او داده و در مدح او از حدّ تجاوز نموده است.
پاسخ تفصیلی:
ابن کثیر بعد از نقل حدیث «یوم الدار» در صدد تضعیف آن به روایت ابن اسحاق برآمده است، به این طریق که در سند آن ابومریم عبدالغفار بن قاسم است که به تعبیر او شیعه کذّاب مى باشد. على بن مدینى او را متهم به جعل حدیث کرده و دیگران نیز او را تضعیف نموده اند».(1)
در پاسخ باید گفت:
اتهام به راویان احادیثى که در آنها نقل فضایل اهل بیت(علیهم السلام) است، خصوصاً روایاتى که دلالت بر خلافت امام على(علیه السلام) دارد، امرى عادى در بین برخى افراد، خصوصاً امثال ابن کثیر است. این کار حتى در میان خودشان رواج داشته است که مجرد این که یک راوى هم عقیده و هم مذهب او نبوده او را تضعیف نموده اند. شاهد این مطلب این است که ابن کثیر در جایى دیگر از کتابش تصریح به وثاقت ابومریم کرده است.(2)
و از جمله کسانى که تصریح به وثاقت ابومریم کرده، شعبه است.(3)
ابن عقده نیز از جمله کسانى است که شهادت به وثاقت او داده است. او که از بزرگان محدثین مورد وثوق در قرن چهارم است، ابن عدى از او نقل مى کند که گفته: من از ابن عقده شنیدم که ابومریم را ستایش مى کرد و در مدح او از حدّ تجاوز نمود... .(4)(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.