پاسخ اجمالی:
به گواهی تاریخ، پس از رحلت رسول خدا و بیعت با ابوبکر، سپاه اسامه به طرف روم به راه افتاد اما با اینکه دستور همراهی با سپاه شامل همه مهاجرین و انصار شده بود، با وساطت ابوبکر، اسامه عمر را از همراهی با سپاه معاف کرد.
پاسخ تفصیلی:
مورخین و آثار نویسان یادآور شده اند، که بعد از رحلت پیامبر(صلی الله علیه وآله) و پس از بیعت با ابوبکر و حرکت سپاه اسامه برای جنگ با روم، تنی چند از صحابه از سپاه کناره گیری نمودند، از آن جمله ابوبکر و عمر هر دو از شرکت در سپاه اسامه سرباز زدند در حالی که دستور شامل همه مهاجرین و انصار بود. کناره جویی ابوبکر از سپاه روشن است زیرا او در مرکز خلافت یعنی مدینه باقی ماند، و امّا نمونه هایی از اسناد تاریخی درباره کناره جویی عمر از سپاه اسامه:
1ـ محمّد بن عمرو واقدی گوید: ابوبکر به خانه اسامة بن زید رفت تا از او بخواهد عمر در سپاه شرکت ننماید، واسامة با این درخواست موافقت کرد(1).
2ـ ابن اثیرگوید: ابوبکر به اسامة گفت: اگر صلاح بدانی، به وسیله عمر مرا یاری کنی این کار را انجام ده(2).
3ـ ابن سعد در طبقات می نویسد: ابوبکر با اسامة مذاکره کرد تا به عمر اجازه دهد از سپاه کناره جویی کند، اسامة نیز عمر را از شرکت در سپاه معاف داشت(3).
4ـ ابن کثیر می نویسد: ابوبکر آزادی عمر را از سپاه اسامة درخواست نمود، پس اسامه او را به خاطر ابو بکر آزاد کرد.(4)
5ـ طبری گوید: ابوبکر به اسامه گفت: اگر صلاح بدانی مرا به وسیله عمر یاری کن، اسامه نیز با درخواست او موافقت کرد.(5)
6ـ در تاریخ یعقوبی آمده: ابوبکر به اسامه دستور داد تا با لشگر خود حرکت نماید،و از او درخواست کرد عمررا به او واگذارد؛اسامه به او گفت: پس خودت چه می کنی (مگر نمی خواهی با سپاه بیایی)؟ ابوبکر پاسخ داد:«می بینی که مردم با من چه کرده اند،(6) پس عمر را به من واگذار وخودت حرکت کن».(7)،(8).
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.