پاسخ اجمالی:
پیامبر(ص) در مدینه، بین تمام مهاجرین و انصار پیمان اخوت برقرار کرد و از میان مهاجر و انصار علی(ع) را بر دیگران ترجیح داد و میان او و خود پیمان اخوت ایجاد کرد. این واقعه در بسیاری از منابع اهل سنت نیز ذکر شده است.
پاسخ تفصیلی:
ما اگر بخواهیم روایات وارده در این مسأله را گردآورى کنیم، خود کتابى قطور خواهد بود، لکن گزیده اى از آنها را یادآور مى شویم:
1 ـ پیامبر(صلى الله علیه وآله) میان اصحابش از جمله میان ابو بکر و عمر و دیگران به جز على عقد برادرى برقرار کرد به همین جهت على(علیه السلام) نزد پیامبر آمده، گفت: «آخیتَ بین أصحابک، فلم تؤاخِ بینی وبین أحد!»؛ (میان اصحاب عقد برادرى برقرار کردى، ولى میان من با کسى عقد برادرى نخواندى!). پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) فرمود: «أنت أخی فی الدنیا والآخرة»؛ (تو در دنیا و آخرت برادر من هستى).
سند این روایت به افراد زیر منتهى مى شود:
1 ـ امیر مؤمنان على(علیه السلام) 2 ـ عمر بن خطّاب 3 ـ انس بن مالک
4 ـ زید بن ابى أوفى 5 ـ عبد الله بن ابى أوفى 6 ـ ابن عبّاس
7 ـ مخدوج بن زید 8 ـ جابر بن عبدالله 9 ـ ابوذر غفارى
10 ـ عامر بن ربیعه 11 ـ عبدالله بن عمر 12 ـ أبی أمامه
13 ـ زید بن أرقم 14 ـ سعید بن مسیّب(1).
و به کتاب هاى(2) «جامع ترمذى»، «مصابیح بغوى»، «مستدرک حاکم»، «استیعاب» که حدیث مؤاخات را از روایات ثابته مى داند، «تیسیر الوصول»، «مشکاة المصابیح» ـ در حاشیه مرقاة ـ و«الریاض النضرة»، مراجعه کنید.
در «الریاض النضرة»(3) آمده است:
بهترین دلیل بر عظمت جایگاه على(علیه السلام) نزد پیامبر، عمل پیامبر در بستن پیوند برادرى است؛ زیرا حضرت هم شکل و هم سنخ ها را با هم پیوند زده، میانشان عقد برادرى و الفت ایجاد کرد، تا اینکه میان ابوبکر و عمر پیوند برادرى برقرار کرد، ولى على(علیه السلام) را براى خود انتخاب کرد و چه فخر و فضیلتى از این بالاتر.
و استاد عبدالفتّاح عبدالمقصود در کتاب «الإمام علیّ بن أبی طالب»(4) مى گوید:
اگر ابوبکر، وزیرِ صادق پیامبر باشد، على سایه متّصل به اوست؛ زیرا هرگز على از پیامبر فاصله نگرفته و دور نگشته است. میان مهاجران که با او آمده بودند و انصار که آنها را پناه داده بودند پیوند برادرى ایجاد کرد، امّا براى خود نه ابوبکر را انتخاب کرد و نه عمر را و نه حمزه ـ شیر او و شیر خدا ـ را، بلکه براى پیوند اُخوّت معنوى، تنها جوان دست پرورده خود، على را برگزید و او را بر همه دوستان چه نزدیک و چه دور ترجیح داد.
همه این آثار و مدارک، یکپارچه صراحت دارند که پیامبر میان ابوبکر و عمر عقد برادرى بست.
2 ـ جابر بن عبد الله و سعید بن مسیّب گفته اند: پیامبر میان همه اصحابش پیوند برادرى بست، و تنها خودِ پیامبر و ابوبکر و عمر و على باقى ماندند، پس میان ابوبکر و عمر عقد برادرى برقرار کرد، و سپس به على(علیه السلام) فرمود: «أنت أخی وأنا أخوک فإن ناکرک أحد فقل أنا عبدالله وأخو رسول الله ، لایدّعیها بعدک إلاّ کذّاب»؛ (تو برادر من و من برادر تو هستم، اگر کسى با تو دشمنى و پیکار کرد در پاسخ بگو: من بنده خدا و برادر پیامبرش هستم، و غیر از تو هر کسى چنین ادّعایى کند یقیناً دروغگوست).
این حدیث در کتاب هاى فراوانى آمده است(5)؛ مانند: «مناقب احمد»؛ «تاریخ ابن عساکر»؛ «کفایه گنجى»؛ «تذکرة السبط» که این حدیث را صحیح دانسته، و جدّش را که سند آن را ضعیف دانسته ردّ نموده است؛ و «المرقاة فی شرح المشکاة».
3 ـ جابر بن عبد الله انصارى مى گوید: پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) فرمود: «مکتوبٌ على باب الجنّة: لا اله إلاّ الله، محمّد رسول الله، علیّ أخو رسول الله، قبل أن تخلق السماوات والأرض بألفی عامّ»؛ (دو هزار سال پیش از آفرینش آسمان ها و زمین بر در بهشت نوشته شده بود: خدایى جز او نیست و محمّد فرستاده و پیامبر او و على برادر پیامبر است).
«مناقب احمد»، «تاریخ خطیب»، «الریاض النضرة»، «تذکرة السبط»، «مناقب خوارزمى»، «کنز العمّال» از ابن عساکر، آن را نقل کرده اند.(6)
4 ـ پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) در حدیثى فرموده است: «اشتقَّ الله تعالى لنا من أسمائه أسماءً: فالله عزّوجلَّ محمودٌ و أنا محمّد و الله الأعلى و أخی علیّ»؛ (خداوند نام ما را از نام هاى خود برگرفت، خداى عزّوجل «محمود» است و من «محمّد»، و خدا «أعلى» است و برادرم «على»).
این روایت را حموینى در باب دوم(7) فرائدش از طریق ابونعیم و نطنزى نقل کرده است.
5 ـ در کتاب «الإمامة والسیاسة» نقل شده است: روزى که على(کرّم الله وجهه) را نزد ابوبکر آوردند، مى گفت: «أنا عبدالله و أخو رسول الله»؛ (من بنده خدا و برادر پیامبرش هستم).
و به او گفته شد: با ابوبکر بیعت کن! فرمود: «أنا أحقُّ بهذا الأمر منکم لا اُبایعکم و أنتم أولى بالبیعة لی»(8)؛ (من از همه شما به خلافت سزاوارترم و با شما بیعت نمى کنم ، بلکه شما به بیعت با من سزاوارترید).(9)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.