پاسخ اجمالی:
خبر غیبى پیامبر(ص) درباره شهادت عمّار یاسر با متن هایى مشابه مثل: تو را گروه متجاوز مى کشند، عمّار را گروه متجاوز مى کشند، او را گروه متجاوز مى کشند و... نقل شده است و مردم، عمّار را به عنوان معیار تشخیص حق از باطل مى دانستند. 27 نفر از یاران پیامبر(ص) مانند ابو سعید خدرى، عمرو بن عاص، معاویه، ابوهریره، عمار، ام سلمه، عثمان بن عفّان، انس بن مالک، جابر بن عبد الله، ابن مسعود، حذیفه، ابن عباس، عایشه و... این حدیث را نقل کرده اند و برخى مانند ابن عبد البر، ذهبى و سیوطى آنرا متواتر دانسته اند.
پاسخ تفصیلی:
خبر غیبى پیامبر(صلى الله علیه وآله) درباره کشته شدن عمّار یاسر به دست گروه متجاوز، با متن هایى مشابه و طُرُق متعدّد، نقل شده است و مردم به عمّار به دیده معیارى براى جداسازى حق از باطل مى نگریستند. این حدیث به این گونه ها نقل شده است: «تو را گروه متجاوز مى کشند»، «عمّار را گروه متجاوز مى کشند» و «او را گروه متجاوز مى کشند».
بیست و هفت نفر از یاران پیامبر(صلى الله علیه وآله) این حدیث را گزارش کرده اند. اینان: ابو سعید خُدْرى، عمرو بن عاص، و بن عاص، معاویه، ابو هریره، ابو رافع خزیمة بن ثابت، ابو الیسر، خود عمّار، امّ سَلَمه، قَتادة بن نعمان، ابو قَتاده، عثمان بن عَفّان، جابر بن سَمُره، کعب بن مالک، اَنَس بن مالک، جابر بن عبد الله، ابن مسعود، حُذَیفه، ابن عبّاس، ابو ایّوب، عبد الله بن ابى هُذَیل، عبد الله بن عمر، ابو سعد، ابو اُمامه، زیاد بن فرد و عایشه هستند.(1)
برخى مانند ابن عبد البَر و ذهبى و سیوطى، به متواتر بودن این حدیث، تصریح کرده اند.(2) این حدیث، در پى شهادت عمّار، مشکلاتى را براى معاویه پدید آورد و او ناچار شد چنین توجیه کند که: ما او را نکشتیم. وى را کسى کشته که او را به جنگ آورده است!
و امام على(علیه السلام) هم در پاسخ به او فرمود: «در این صورت، پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) را باید قاتل حمزه بدانیم!».(3)
و در کتاب المستدرک على الصحیحین ـ به نقل از حَبّه عُرَنى ـ آمده است: با ابو مسعود انصارى بر حُذَیفة بن یَمان وارد شدیم تا از او درباره فتنه ها بپرسم. گفت: به گِرد کتاب خدا بچرخید ـ هر سو که چرخید ـ و نیک بنگرید تا از گروهى که [عمّار] پسر سمیّه در آن است، دنباله روى کنید؛ زیرا که او با کتاب خدا مى چرخد، هر سو که بچرخد.
به حذیفه گفتیم: پسر سمیّه کیست؟
گفت: عمّار. شنیدم که پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) به او مى فرماید: «تو نمى میرى تا گروه سرکش، تو را بکشند. آخرین روزىِ تو از دنیا، شیر رقیق شده است».(4)، (5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.