پاسخ اجمالی:
تاریخ قرامطه در تاریخ طبرى، مروج الذهب مسعودى، تاریخ ثابت بن سنان، نهایة الارب نویرى، سیاست نامه نظام الملک و المنتظم ابن جوزى، آمده است. سهیل زکار نیز کتاب الجامع فى اخبار القرامطه فى الاحساء، الشام، العراق و الیمن نوشته است. برناد لوئیس در تاریخ اسماعیلیان به قرامطه بحرین پرداخته و از نظام اجتماعى آنها بحث کرده است. کتابهایی مثل: القرامطه بین الالتزام و الانکار، القرامطه بین المدّ و الجزر، القرامطه، القرمطیّه بین الدین و الثوره و نهضت قرامطه، براى مطالعه مفید است.
پاسخ تفصیلی:
آقاى رضازاده لنگرودى در مقاله «کتاب شناسى تحلیلى جنبش قرمطى» به تفصیل به پژوهش هایى که محققان تاکنون در زمینه قرامطه انجام داده اند، پرداخته و بعد از بررسى وجه اشتقاق قرامطه به مآخذ قدیم و جدید نظر افکنده و آنها را تبیین کرده است.(1)
تاریخ جنبش قرامطه در تاریخ طبرى، مروج الذهب مسعودى، تاریخ ثابت بن سنان، نهایة الارب نویرى، سیاست نامه نظام الملک و المنتظم ابن جوزى، آمده است که کتب پیشینیان از اعتبار بیشترى برخوردار است.
سهیل زکار در کتاب الجامع فى اخبار القرامطه فى الاحساء، الشام، العراق و الیمن مهمترین منابع را آورده است. وى در این کتاب، نوشته هاى ثابت بن سنان با نام تاریخ اخبار القرامطه (ص 183 - 249)، محمد بن مالک یمنى با نام کشف اسرار الباطنیّه و اخبار القرامطه (ص 347 - 384)، نویرى در نهایة الارب (ص 427 - 532) و مقریزى در کتاب اتعاظ الحنفاء بأخبار الائمه الفاطمیین الخلفا (ص 533 - 584) را جمع آورى کرده است. برناد لوئیس در تاریخ اسماعیلیان به قرامطه بحرین پرداخته و از نظام اجتماعى آنها بحث کرده است(2). کتاب هایى نیز درباره قرامطه نوشته شده است که از اعتبار چندانى برخوردار نیستند. کتاب القرامطه بین الالتزام و الانکار،(3) نوشته محقق اسماعیلى مذهب، عارف تامر، القرامطه بین المدّ و الجزر از مصطفى غالب اسماعیلى مذهب، القرامطه از عبدالمنعم عزیزالنصر، القرامطه نوشته اسماعیل میرعلى نمونه اى از آنهاست. دو کتاب القرمطیّه بین الدین و الثوره از حسن بزّون و نهضت قرامطه که جمع آورى مقالات استرن، مادلونگ، دوخویه و ماسینیون درباره قرامطه است، به وسیله یعقوب آژند تدوین و ترجمه شده است که براى مطالعه مفید است.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.