پاسخ اجمالی:
دوران امامت ائمه(ع) تا وفات امام عسکرى(ع)، به چهار دوره تقسیم می شود: 1 - دروه مماشات و تسالم مصلحتى امام با حکومت در25 سال خانه نشینی حضرت علی(ع). 2 - دوره قدرت یافتن ائمه در4 سال و نه ماه حکومت حضرت علی(ع) و چند ماه حکومت امام حسن(ع). 3 - دوره تلاش تشکیل نظام عادلانه اسلامی در 20 سال بین صلح امام حسن(ع) تا شهادت امام حسین(ع). 4 - دوره تعقیب و تبلیغ نیمه مخفی شیعیان در نزدیک به دو قرن بعد از شهادت امام حسین(ع) تا شهادت امام حسن عسکری(ع).
پاسخ تفصیلی:
دوران امامت ائمه(علیهم السلام) پس از رحلت پیامبر اسلام تا وفات امام عسکرى(علیه السلام) (260 ه)، بر چهار دوره استوار شده است:
1- دروه مماشات و تسالم مصلحتى امام با حکومت وقت؛ این دوره، فاصله زمانى بیست و پنج سال میان رحلت پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) تا آغاز خلافت امیرمومنان(علیه السلام) را شامل مى شود.
2- دوره به قدرت رسیدن امام؛ این دوره، چهار سال و نه ماه خلافت امیرمومنان(علیه السلام) و چند ماه خلافت امام حسن(علیه السلام) را در برمى گیرد.
این دوره علی رقم عمر کوتاه و با وجود ملالت ها و دردسر های فراوان که از سوی دشمنان رنگارنگ اسلام برای این دو بزرگوار تراشیده شد، درخشنده ترین سال های حکومت اسلامی به شمار می آید.
3- دوره تلاش سازنده کوتاه مدت براى محو حکومت جور و تشکیل نظام عادلانه اسلامى؛
این دوره شامل بیست سال بین صلح امام حسن(علیه السلام) (در سال 41) و شهادت امام حسین(علیه السلام) (سال 61) مى شود. پس از انعقاد پیمان آتش بس اضطرارى میان امام مجتبى(علیه السلام) و معاویه که از آن به صلح تعبیر مى شود، عملا کار نیمه مخفى شیعه شروع شده و برنامه هایى که هدف نهایى آن، بازگرداندن قدرت به خاندان پیامبر در فرصت مناسب بود، آغاز گشت.
این فرصت طبق برآورد عادی چندان دور از دسترس نبود و با مرگ معاویه، امید تحقق آن وجود داشت.
4- چهارمین دوره، دوره تعقیب و ادامه کار نیمه مخفى شیعه به رهبرى امامان، در برنامه هایى دراز مدت بود؛
این دوره در طول نزدیک به دو قرن و با پیروزی ها و شکست هائی در مراحل گوناگون، همراه با پیروزی قاطع در زمینه کار ایدئولوژیک و آمیخته با صدها تاکتیک مناسب و مزین با هزاران جلوه از اخلاص و فداکاری تعقیب گردید.(1)
ویژگی هاى این دوره را مى توان چنین خلاصه کرد:
الف - نومیدى ائمه از پیروزى حرکت مسلحانه.
ب- کوشش سازنده به امید ایجاد حکومت الهى اسلامى و قبضه قدرت توسط خاندان پیامبر در دراز مدت.
ج - زمینه سازى براى رسیدن به این هدف از رهگذر کار فرهنگى و تربیت کادر انسانى مناسب و مورد لزوم.
د- تبیین تفکر اصیل اسلامى و نشان دادن بدعت ها و تحریف ها.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.