پاسخ اجمالی:
فرشتگان چون فاعل مختارند، قدرت بر معصیت دارند اما در عین قدرت برگناه، معصوم و پاکند. و آن چه در باره کُندى بعضى از فرشتگان در اطاعت فرمان خداوند در روایات آمده است، مانند ترک اولی های پیامبران است.
پاسخ تفصیلی:
در قرآن مجید تصریح شده است که فرشتگان هرگز آلوده گناه و معصیت نمى شوند: «وَ قالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمنُ وَلَداً سُبْحانَهُ بَلْ عِبادٌ مُکْرَمُونَ لا یَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُمْ بِأَمْرِهِ یَعْمَلُونَ»؛ (آنها بندگان شایسته و گرامى او هستند که هرگز در سخن، بر او پیشى نمى گیرند و به فرمان او عمل می کنند). (1) و در مورد فرشتگان مأمور عذاب می فرماید: «لا یَعْصُونَ اللَّهَ ما أَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ ما یُؤْمَرُون»؛ (هرگز مخالفت فرمان او نمى کنند). (2) بعضى تصوّر می کنند، معصوم بودن و نبودن در مورد آنها مفهوم ندارد، ولى این صحیح به نظر نمى رسد. درست است که انگیزه هاى گناه مانند شهوت و غضب در آنها نیست (یا بسیار ضعیف است) ولى نباید فراموش کرد که آنها فاعل مختارند و قدرت بر مخالفت دارند و حتّى از آیات قرآن استفاده می شود که آنها از بیم مجازات او در وحشتند: «وهُمْ مِنْ خَشْیَتِهِ مُشْفِقُونَ». (3) این تعبیرات همه نشان می دهد که آنها در عین قدرت بر معصیت، معصوم و پاک از گناهند.
از این جا روشن می شود که اگر در بعضى از روایات تعبیراتى درباره کندى بعضى از فرشتگان در اطاعت فرمان حقّ و تنبیه آنان به خاطر این کندى آمده، همانند ترک اولى هایى است که در مورد انبیا نیز گفته شده است و می دانیم ترک اولى هرگز به معنى گناه نیست بلکه گاه ممکن است کار مستحبّ خوبى باشد که در مقایسه با کار بهتر، ترک اولى نامیده می شود. (4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.