پاسخ اجمالی:
مفسران احتمالات فراوانى ذکر کرده اند که دو معنى از همه مناسب تر است: نخست این که: منظور از شفع، روز عید قربان و وتر، روز عرفه باشد، که با شب هاى دهگانه آغاز ذى الحجه مناسبت کامل دارد و مهم ترین قسمت هاى مناسک حج در آنها انجام مى شود. و یا این که: منظور از شفع و وتر، نمازها هستند، که بعضى از نظر تعداد رکعات زوج است و بعضى فرد؛ به تناسب سوگند به فجر که وقت سحرگاهان و وقت راز و نیاز به درگاه پروردگار است. این دو تفسیر در روایاتى که از معصومین نقل شده نیز وارد است.
پاسخ تفصیلی:
در آیه فوق مى خوانیم(قسم به زوج و فرد)؛ «وَ الشَّفْعِ وَ الْوَتْر».
در این که منظور از «شفع» و «وتر» (زوج و فرد) در این آیه چیست؟ مفسران اقوال و احتمالات فراوانى ذکر کرده اند:
بعضى بالغ بر بیست قول (1) و بعضى از آن هم فراتر رفته و بالغ بر سى و شش قول نقل کرده اند. (2)
و مهم ترین آنها اقوال زیر است:
1 ـ منظور اعداد زوج و فرد است، مطابق این تفسیر، خداوند به کل اعداد که از زوج و فرد تشکیل شده است سوگند یاد کرده، اعدادى که همه محاسبات و نظامها بر محور آن مى چرخد و سراسر عالم هستى را فرا مى گیرد، گوئى فرموده است: قسم به نظم و حساب و در حقیقت، مهم ترین مطلب در جهان هستى همین مسأله نظم، حساب و عدد است و در زندگى انسان ها نیز پایه اصلى را تشکیل مى دهد.
2 ـ منظور، از «شفع»، مخلوقات است؛ چرا که همه آنها داراى زوج و قرینى هستند و منظور از «وتر»، خدا است که هیچ شبیه و نظیر و مانند ندارد، به علاوه ممکنات، همگى مرکب از «ماهیت» و «وجود» هستند که در فلسفه از آن تعبیر به «زوج ترکیبى» مى شود، تنها هستى بى انتها و بدون ماهیت ذات پاک خدا است (این تفسیر در بعضى از روایات معصومین به آن اشاره شده است). (3)
3 ـ منظور از زوج و فرد، کل مخلوقات جهان است که از یک نظر بعضى زوج اند و بعضى فرد.
4 ـ منظور، نمازها است که بعضى از نظر تعداد رکعات زوج است و بعضى فرد (این معنى نیز در روایتى از معصومین(علیهم السلام) نقل شده است). (4)
یا این که منظور همان نماز «شفع و وتر» است که در آخر نافله شب خوانده مى شود.
5 ـ منظور از «شفع»، روز «ترویه» (هشتم ماه ذى الحجة که حاجیان آماده کوچ به عرفات مى شوند).
و منظور از «وتر»، روز «عرفه» است که زائران خانه خدا در عرفاتند.
یا این که منظور از «شفع» روز «عید قربان» (دهم ذى الحجه).
و منظور از «وتر» روز «عرفه» است (این تفسیر نیز در روایات معصومین آمده است). (5)
عمده، آن است: اگر «الف و لام» در این دو کلمه براى عموم باشد، همه این معانى در آن جمع مى گردد؛چرا که هر کدام از این تفسیرها و غیر اینها بیان مصداقى است از مصداق هاى «شفع» و «وتر» و ذکر هر یک به خصوص به معنى انحصار در آن مفهوم نیست، بلکه از قبیل تطبیق بر یک مصداق روشن است.
ولى، اگر «الف و لام» در آنها براى عهد باشد، اشاره به زوج و فرد خاصى است و در اینجا به تناسب سوگندهاى گذشته دو معنى از همه مناسب تر است:
نخست این که: منظور روز عید و روز عرفه باشد که با شب هاى دهگانه آغاز ذى الحجه مناسبت کامل دارد و مهم ترین قسمت هاى مناسک حج در آنها انجام مى شود.
و یا این که: نمازها است به تناسب سوگند به فجر که وقت سحرگاهان و وقت راز و نیاز به درگاه پروردگار است، به خصوص این که هر دو تفسیر در روایاتى که از معصومین نقل شده نیز وارد است. (6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.