پاسخ اجمالی:
این آیات در پاسخ به جمعی از قریش نازل شد که برای جلو گیری از دعوت پیامبر(ص) در دارالندوه جمع شدند، یکی از آنها گفت شاعران می میرند و بساطشان برچیده می شود، محمد(ص) هم شاعر است پس بزودی می میرد و بساطش برچیده خواهد شد.
پاسخ تفصیلی:
در آیات (29 ـ 34) سوره «طور» می خوانیم: «فَذَکِّرْ فَما أَنْتَ بِنِعْمَةِ رَبِّکَ بِکاهِن وَ لا مَجْنُون * أَمْ یَقُولُونَ شاعِرٌ نَتَرَبَّصُ بِهِ رَیْبَ الْمَنُونِ * قُلْ تَرَبَّصُوا فَإِنِّی مَعَکُمْ مِنَ الْمُتَرَبِّصِینَ * أَمْ تَأْمُرُهُمْ أَحْلامُهُمْ بِهذا أَمْ هُمْ قَوْمٌ طاغُونَ * أَمْ یَقُولُونَ تَقَوَّلَهُ بَلْ لایُؤْمِنُونَ * فَلْیَأْتُوا بِحَدِیث مِثْلِهِ إِنْ کانُوا صادِقِینَ»؛ (پس تذکر ده، که به لطف پروردگارت تو کاهن و مجنون نیستى! * بلکه آنها مى گویند: «او شاعرى است که ما انتظار مرگش را مى کشیم»! * بگو: «انتظار بکشید که من هم با شما انتظار مى کشم [شما انتظار مرگ مرا، و من انتظار نابودى شما را با عذاب الهى»!] * آیا عقل هایشان آنها را به این اعمال دستور مى دهد یا قومى طغیان گرند؟! * یا مى گویند: «قرآن را به خدا افترا بسته»؟! ولى آنان ایمان ندارند. * اگر راست مى گویند سخنى همانند آن بیاورند).
شأن نزول:
در روایتى آمده است: «قریش» در «دار الندوة»(1) اجتماع کردند، تا براى جلوگیرى از دعوت پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) که خطر بزرگى براى منافع نامشروع آنها محسوب مى شد، بیندیشند.
یکى از مردان قبیله «بنى عبدالدار» گفت: ما باید منتظر باشیم که او بمیرد؛ زیرا به هر حال او شاعر است و به زودى از دنیا خواهد رفت، همان گونه که «زهیر» و «نابغه» و «اعشى» (سه نفر از شعراى جاهلیت) از دنیا رفتند، (و بساطشان برچیده شد، و بساط محمّد(صلى الله علیه وآله) نیز با مرگش برچیده خواهد شد) این را گفتند، و پراکنده شدند، آیات فوق نازل گشت و به آنها پاسخ گفت.(2)، (3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.