پاسخ اجمالی:
نخستین دستور قرآن براى نفوذ در قلوب انسانها، حتی گمراهان، برخورد ملایم و توأم با مهر و عواطف انسانى است و سرگذشت پیامبران و ائمه(ع) به خوبى نشان مى دهد: آنها هرگز از این برنامه انحراف پیدا نکردند در برخورد ديني جهت جذب مردم، محبت اصل کلى و نخستين است. انبياء و ائمه(ع) نیز هرگز از اين برنامه انحراف پيدا نکردند. از این رو حتى موسى(ع) مأمور بود، فرعون را با بهترین نامش صدا کند، شاید در دل تاریک او اثر بگذارد. در واقع توسل به خشونت آخرين راه مقابله با ستمگران است.
پاسخ تفصیلی:
براى نفوذ در قلوب مردم (هر چند افراد گمراه و بسیار آلوده باشند) نخستین دستور قرآن برخورد ملایم و توأم با مهر و عواطف انسانى است، و توسل به خشونت، مربوط به مراحلى است که برخوردهاى دوستانه اثر خود را نگذارد.
هدف آن است که مردم جذب شوند، متذکر شوند، و راه را پیدا کنند یا از عواقب شوم کار بد خود بترسند، «لَعَلَّهُ یَتَذَکَّرُ أَوْ یَخْشى». (1)
هر مکتبى باید جاذبه داشته باشد، و بى دلیل، افراد را از خود دفع نکند.
سرگذشت پیامبران و ائمه دین(علیهم السلام) به خوبى نشان مى دهد: آنها هرگز از این برنامه در تمام طول عمرشان انحراف پیدا نکردند.
آرى، ممکن است، هیچ برنامه محبت آمیزى در دل سیاه بعضى اثر نگذارد، و راه، منحصراً توسل به خشونت باشد، آن در جاى خود صحیح است، اما نه به عنوان یک اصل کلى و براى آغاز کار، برنامه نخستین، محبت است و ملایمت، و این، همان درسى است که آیه فوق به روشنى به ما مى گوید.
جالب این که: در بعضى از روایات مى خوانیم: حتى موسى(علیه السلام) مأمور بود، فرعون را با بهترین نامش صدا کند، شاید در دل تاریک او اثر بگذارد. (2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.