پاسخ اجمالی:
در قرآن گناه شراب خواری و قمار از نفعشان بیشتر دانسته شده. علت ذکر فایده شراب این است که در عصر جاهلیت (مانند عصر ما) معامله شراب و قمار رواج بسیار داشت و اگر به آن اشاره نمی شد بعضى کوتاه فکران تصور مى کردند مسأله به صورت یک جانبه بررسى شده. به علاوه افکار انسان چون بر محور سود و زیان دور مى زند، براى نجات او باید از همین منطق استفاده کرد. این آیه به ضمیمه روایات، تأثیر آنها در درمان بیماری ها را هم رد می کند.
پاسخ تفصیلی:
خداوند در قرآن مجید به هنگام نهى و سرزنش از شراب خوارى و قمار، به منافع آن اشاره کرده و مى فرماید: (گناه آنها از نفعشان بیشتر است)؛ «وَ إِثْمُهُما أَکْبَرُ مِنْ نَفْعِهِما». (1)
ممکن است نکته آن این باشد که: اولاً در عصر جاهلیت (مانند عصر ما) معامله شراب و بهره بردارى از قمار، بسیار رواج داشت و اگر به این موضوع اشاره نمى شد، شاید بعضى از کوتاه فکران تصور مى کردند، مسأله به صورت یک جانبه بررسى شده.
به علاوه، همیشه افکار انسان بر محور سود و زیان دور مى زند، و براى نجات او از چنگال مفاسد اخلاقى بزرگ باید از همین منطق استفاده کرد.
ضمناً آیه مورد بحث، به پاره اى از گفته هاى پزشکان که مشروبات الکلى را در مبارزه با بعضى از بیمارى ها مفید مى دانند، نیز عملاً پاسخ گفته است که: این گونه منافع اجتماعى هیچ گاه با زیان هاى ناشى از آن قابل مقایسه نیست، یعنى اگر روى یک بیمارى اثر مثبت داشته باشد، ممکن است سرچشمه بیمارى هاى خطرناک ترى گردد، و این که در پاره اى از روایات وارد شده که خداوند، در مشروبات الکلى شفا نیافریده است، شاید اشاره به همین حقیقت باشد. (2)
بانام خدا
بعضی از پزشکان کوته فکر به بیمارانی که مشکل سنگ کلیه دارند می گویند با خوردن مشروبات الکلی ،علاج می شوند درصورتی که مشروبات الکلی اسید اوریک خون را زیاد میکند ویکی از دلایل زیاد شدن اسید اوریک رسوب سازی کلیه میباشد.ویکی از دشمنان کبد انسان نیز خوردن مشروبات الکلی است،وهمچنین مشروبات الکلی اسیب فراوان به معده واثنی عشر ومغز انسان نیز وارد می کند