پاسخ اجمالی:
«قرآن» در آيات متعددي، آتشِ جهنّم را اين چنين توصيف مي كند: دوزخ يك كانون هولناك براي مجازات است با آتشى سوزان كه داراى درها و طبقات گوناگون است، هيزم و آتشگيره آن سنگها و انسان هاست! از دلها سر مى زند و نخستين جرقه هايش در قلوب ظاهر مى گردد! در هم شكننده و در هم كوبنده است، با درك و فهمي كه دارد گنهكاران را به سوى خود فرا مى خواند! هنگامى كه اين آتش مستحقّان خود را از دور مى بيند صداى وحشتناك و خشم آلودش شنيده مى شود، آتشى است متحرك كه هم اكنون كافران را احاطه كرده هر چند حجاب ها مانع از مشاهده آن است.
پاسخ تفصیلی:
از آيات مربوط به دوزخ و نامها و اوصاف آن استفاده مى شود كه دوزخ يك كانون هولناك براي مجازات است كه آتشى سوزان آن را پر كرده و داراى درها و طبقات گوناگون است؛ ولى نه آتشى همچون آتش دنيا؛ بلكه آتشى با مشخصات زير:
1. هيزم و آتشگيره آن سنگها و انسان هاست!.
2. آتشى است كه از دلها سر مى زند و نخستين جرقه هايش در قلوب ظاهر مى گردد!.
3. آتشى است در هم شكننده و در هم كوبنده.
4. آتشى است داراى درك كه گنهكاران را به سوى خود فرا مى خواند!.
5. هنگامى كه اين آتش مستحقّانِ خود را از دور مى بيند صداى وحشتناك و خشم آلودش كه با نفس زدن هاى شديد همراه است شنيده مى شود؛ «اِذا رَاَتْهُمْ مِنْ مَكانٍ بَعِيدٍ سَمِعُوا لَهَا تَغَيُّظاً وَ زَفِيراً».(1)
6. آتشى است متحرّك، چنانكه مى فرمايد: (در آن روز جهنّم را حاضر مى كنند و آن روز انسان متذكّر مى شود؛ ولى اين تذكّر براى او سودى ندارد)؛ «وَ جِيءَ يَوْمَئِذٍ بِجَهَنَّمَ يَوْمَئِذٍ يَتَذَكَّرُ الْإِنْسَانُ وَ اَنَّی لَهُ الذِّكْرَى».(2)
7. اين آتشِ سوزان هم اكنون كافران را احاطه كرده هر چند حجاب ها مانع از مشاهده آن است: «وَ اِنَّ جَهَنَّمَ لَمُحِيطَةٌ بِالْكَافِرِينَ».(3)
شايد مجموع اين جهات سبب شده كه بعضى براى دوزخ تفسير روحانى كنند و آتشِ آن را آتشِ سوزان معنوى بدانند؛ ولى بى شك اين تفسير هرگز با ظاهر آيات «قرآن» سازگار نيست و با رواياتى كه در شرح آنها آمده نيز هماهنگى ندارد.
بنابراين بايد گفت: جهنّم كانون آتشِ سوزانى است كه با آتش هاى اين جهان بسيار متفاوت است همان گونه كه نعمت هاى بهشتى نيز با مواهب اين دنيا بسيار تفاوت دارد.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.