پاسخ اجمالی:
در اسلام مقام مجاهدان و شهيدان فوق العاده والا است، «قرآن» با صراحت به آنان وعده بهشت داده است. راستى چه تجارت بى نظيري! خريدار خداوند، فروشندگان مؤمنانِ مجاهد، متاعى كه خريدارى مى شود جانها و اموالى است كه خداوند خودش به آنها بخشيده، بهايى كه براى آن پرداخته مى شود بهشت جاويدان و سند اين معامله سه كتاب بزرگ آسمانى است و به دنبال همه اينها تبريك خريدار به فروشنده است! شهادت مقام والائى است كه در اين مسير نصيب گروهى از سعادتمندان مى شود؛ اما نه به منظور شهادت؛ بلكه گذرگاهى است براي رسيدن به هدف.
پاسخ تفصیلی:
هركس مختصر آشنايى با منطق «قرآن مجيد» و اسلام داشته باشد مى داند مقام مجاهدان و شهيدان در اسلام فوق العاده والا است، «قرآن» با صراحت وعده بهشت را به اين گروه ايثارگر داده است، از جمله در آيه 110 سوره «توبه» مى فرمايد: (خداوند از مؤمنان جانها و اموالشان را خريدارى مى كند كه [در برابرش] بهشت براى آنان باشد [به اين گونه كه] در راه خدا پيكار مى كنند، مى كشند و كشته مى شوند، اين وعده حقّى است بر او كه در تورات و انجيل و قرآن [سه كتاب بزرگ آسمانى] آمده و چه كسى نسبت به عهدش از خدا وفادارتر است، حال كه چنين است بشارت باد بر شما به خاطر معامله اى كه با خدا كرده ايد و اين پيروزى بزرگى است)؛ «اِنَّ الله اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اَنْفُسَهُمْ وَ اَمْوالَهُمْ بِاَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ يُقاتِلُونَ فِي سَبِيلِ الله فَيَقتُلُونَ وَ يُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَيْهِ حَقّاً فِي التَّوْراةِ وَ الْإِنْجِيلِ وَ الْقُرآنِ وَ مَنْ اَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنَ اللهِ فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمُ الَّذِي بَايَعْتُمْ بِهِ وَ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ».(1)
و راستى اين تجارت بى نظير و بى مانندى است: خريدار خداوند، فروشندگان مؤمنان مجاهد، متاعى كه خريدارى مى شود جانها و اموالى است كه خداوند خودش به آنها بخشيده، بهايى كه براى آن پرداخته مى شود بهشت جاويدان و سند اين معامله سه كتاب بزرگ آسمانى است، و به دنبال همه اينها تبريكى است كه اين خريدار به اين فروشنده مى گويد!
چه تعبيرات زيبا و دلنشين؟ و چه معامله پر سود؟ در برابر يك متاع زودگذر و ناپايدار چه بهاى پر بركت و جاودانى با چه لطف و محبتى كه در اين معامله از سوى خدا ابراز شده؟!؛ لذا در حديثى مى خوانيم: «هنگامى كه آيه فوق نازل شده پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) در مسجد بود آيه را با صداى بلند تلاوت فرمود و مردم تكبير گفتند، مردى از انصار خدمت پيامبر(ص) آمد و پرسيد راستى همين آيه بود كه نازل شد؟ پيامبر(ص) فرمود: آرى، مرد انصارى [از روى خوشحالى] گفت: «بَيْعٌ رَبِيحٌ لَا نُقِيلُ وَ لَا نَسْتَقِيلُ»؛ (معامله اى است بسيار پر سود، نه تقاضاى فسخ آن را خواهيم كرد و نه فسخ آن را مى پذيريم)».(2) آن بيع را كه روز ازل با تو كرده ايم هرگز در آن حديث اقاله نمى رود
ضمناً از آيه فوق استفاده مى شود كه نه تنها شهيدان راه خدا؛ بلكه پيروزمندان در جهاد نيز مشمول چنين معامله اى با خدا هستند، همين قدر كه جان خود را در طَبَق اخلاص گذارده و به ميدان جهاد مى آورند مصداق معامله با خداست و اينكه «یَقْتُلُونَ»؛ (دشمن را مى كشند) مقدم بر «يُقْتَلُونَ»؛ (خود آنها شهيد مى شوند) شده است، دليل بر اين است كه هدف اصلى، در هم كوبيدن دشمن است نه شهادت! بنابراين شهادت مقام والائى است كه در اين مسير نصيب گروهى از سعادتمندان مى شود؛ اما هرگز جهاد به منظور نيل به شهادت انجام نمى شود يا به تعبير روشن تر شهادت هدف نيست؛ بلكه گذرگاهى است براي رسيدن به هدف.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.