پاسخ اجمالی:
در آیات قرآن ویژگی هایی برای روح بیان شده است. مانند: 1- روح آدمى مستقل بوده و بعد از جدا شدن از بدن باقى مى ماند. 2- روح پس از مرگ در عالم برزخ بوده و ممکن است متنعم به نعمت های الهی، و یا معذب به عذاب های دردناک باشد. 3- ساختمان روح با جسم متفاوت است؛ خداوند روح را از عالم «أَمْر» بیان فرموده و آفرينش آن را خلقتی جدید معرفى مى كند. 4- رابطه روح با جسم در حال خواب ضعيف مى شود و در حال مرگ به كلى قطع مى گردد. 5- در نهایت روح و پديده هاى روحى، آيات مهمى از عظمت خدا و وسيله مهمی برای «معرفة الله» است.
پاسخ تفصیلی:
از آيات قرآن مجيد، مشخصات و ويژگى هاى زير براى روح آدمى استفاده مى شود:
الف- روح آدمى داراى استقلال است و بعد از جدا شدن از بدن باقى مى ماند و آيه «اَللهُ يَتَوَفّى اْلأَنْفُسَ...»(1) گواه بر اين حقيقت است.
ب- روح آدمى بعد از جدا شدن از بدن ممكن است در عالم برزخ از انواع نعمتهاى الهى متنعّم، و يا معذّب به عذابهاى دردناك باشد: قرآن در بیان نعمت های الهی می فرماید: «وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ»(2)؛ ([اى پیامبر] هرگز گمان مبر کسانى که در راه خدا کشته شدند، مرده اند! بلکه زنده اند، و نزد پروردگارشان روزى داده مى شوند)، همچنین در بیان عذاب الهی می فرماید: «النَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا غُدُوًّا وَعَشِيًّا ۖ وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ أَدْخِلُوا آلَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ الْعَذَابِ»(3)؛ ([عذاب آنها] آتش است که هر صبح و شام بر آن عرضه مى شود؛ و روزى که قیامت برپا شود [مى فرماید] فرعونیان را در سخت ترین عذابها وارد کنید). که این آیات همگی گواه بر اين معنى است.
ج- ساختمان روح با جسم تفاوت بسيار دارد؛ خداوند روح را از عالم أَمْر بیان فرموده: «وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ ۖ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي»(4)؛ (واز تو درباره روح سؤال مى کنند، بگو: روح از فرمان پروردگار من است)، و در آیه دیگر آفرينش آن را «خلقتی جدید» معرفى کرده و می فرماید: «ثُمَّ أَنشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ»(5)؛ (سپس آن را آفرینش تازه اى بخشیدیم).
د- آگاهى انسان از چگونگى روح و اسرار آن بسيار ناچيز است، آيه 85 سوره اسراء «وَ ما أُوِتيْتُمْ مِنَ الْعِلمِ اِلّا قَلِيْلا»؛ (و از علم و دانش، جز اندکى به شما داده نشده است)، شاهد اين مدّعا است.
ه- رابطه روح با جسم در حال خواب ضعيف مى شود، لکن این ارتباط در حال مرگ به كلّى قطع مى گردد. قرآن می فرماید: «اللَّهُ يَتَوَفَّى الْأَنفُسَ حِينَ مَوْتِهَا وَالَّتِي لَمْ تَمُتْ فِي مَنَامِهَا»(6)؛ (خداوند ارواح را به هنگام مرگ قبض مى کند، و روح کسانى را که نمرده اند نیز به هنگام خواب مى گیرد).
و- در مجموع، روح و پديده هاى روحى آيات مهمّى از عظمت خدا و وسيله مهم معرفة الله است «اِنَّ فى ذلِکَ لآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُوْنَ»(7)؛ (در این امر نشانه هاى روشنى است براى کسانى که مى اندیشند).(8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.