پاسخ اجمالی:
در این باره احتمالاتى وجود دارد: 1. مقصود آوردن قرآن جديد باشد كه قطعا اين احتمال باطل است. 2. اینکه ایشان قرآن را آن گونه كه در عصر پیامبر(ص) بوده مى آورد؛ يعنى آن را با تقديم و تاخير در آيات مى آورد. 3. ممكن است كه مراد همان قرآنى باشد كه على(ع) تدوين كرده است، قرآنى كه متنش همين قرآن موجود است ولى با بيان شان نزول، تفسير برخى آيات، ذكر ناسخ و منسوخ و برخى خصوصيات ديگر. 4. ممكن است كه مقصود از كتاب جديد معارف و مفاهيم بلند و والايى است كه امام از آيات برداشت كرده و به مردم عرضه مى كند، معانى اى كه براى آنان تازگى دارد و گويا كتابى با مفاهيمى جديد آورده است.
پاسخ تفصیلی:
در روايت آمده است كه امام مهدى(عجل الله تعالى فرجه) بر اساس «كتاب جديد» با مردم بیعت می کند. ابو بصير از امام صادق(عليه السلام) نقل مى كند كه فرمود: «... وَ اللَّهِ لَكَأَنِّي أَنْظُرُ إِلَيْهِ بَيْنَ الرُّكْنِ وَ الْمَقَامِ يُبَايِعُ النَّاسَ عَلَى كِتَابٍ جَدِيدٍ ...»(1)؛ (... به خدا سوگند گويا نظر مى كنم به مهدى در بين ركن و مقام كه با مردم بر كتاب جديد بيعت مى كند ...).
درباره اين كه منظور از اين تعبير چيست؟ احتمالاتى وجود دارد:
1. مقصود آوردن قرآن جديد باشد كه قطعا اين احتمال باطل است زيرا امت اسلامى اتفاق دارند بر آنكه در قرآن نقصانى و زيادتى ايجاد نشده و نخواهد شد.
2. مقصود اين باشد كه حضرت(عليه السلام) قرآن را آن گونه كه در عصر رسول خدا(صلى الله عليه و آله) بوده مى آورد. يعنى آن را با تقديم و تاخير در آيات مى آورد. اين احتمال با قول به اينكه قرآن به امر رسول خدا(صلى الله عليه و آله) تدوين شده سازگارى ندارد.
3. ممكن است كه مراد همان قرآنى باشد كه على بن ابيطالب(عليه السلام) تدوين كرده است، قرآنى كه متنش همين قرآن موجود است ولى با بيان شان نزول، تفسير برخى آيات، ذكر ناسخ و منسوخ، عام و خاص، مطلق و مقيد و برخى خصوصيات ديگر. اين احتمال به واقع نزديك تر است.
امام باقر(عليه السلام) فرمود: «إِذَا قَامَ قَائِمُ آلِ مُحَمَّدٍ(عليه السلام) ضَرَبَ فَسَاطِيطَ لِمَنْ يُعَلِّمُ النَّاسَ الْقُرْآنَ عَلَى مَا أَنْزَلَ اللَّهُ جَلَّ جَلَالُهُ فَأَصْعَبُ مَا يَكُونُ عَلَى مَنْ حَفِظَهُ الْيَوْمَ لِأَنَّهُ يُخَالِفُ فِيهِ التَّأْلِيفَ»(2)؛ (هنگامى كه قائم آل محمد قيام كند خيمه هايى برپا مى شود و مردم قرآن را آن گونه كه خداوند عزوجل نازل كرده فرا مى گيرند و اين امر براى كسانى كه قرآن را امروز حفظ كرده اند بسيار دشوار خواهد بود زيرا با آنچه كه الفت داشته و از قرآن مانوس بوده اند مخالفت و مغايرت دارد).
4. ممكن است كه مقصود از كتاب جديد معارف و مفاهيم بلند و والايى است كه امام از آيات برداشت كرده و به مردم عرضه مى كند، معانى اى كه براى آنان تازگى دارد و گويا كتابى با مفاهيمى جديد آورده است.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.