پاسخ اجمالی:
پیچیدگی هر دستگاه به معنی ارتباط فراوان و چند جانبه اجزا مختلف آن با یکدیگر است. در جهان آفرينش نیز علاوه بر مسأله ظرافت، نظام پيچيده اى وجود دارد كه انسان را مبهوت مى كند؛ مانند ساختمان سلّول که شهری است عظيم با حصار عجيب و هزاران در و دروازه و هزاران كارخانه و مركز فرماندهى و...، که از شگفت انگيزترين شهرهاى عالم است، که اگر بخواهيم مشابه آن را بسازيم بايد این تاسیسات را در ده ها هزار هكتار زمين بنا کنیم. ولى دستگاه آفرينش، همه اين ها را در مساحتى معادل 15 ميليونيم ميلى متر قرار داده است!
پاسخ تفصیلی:
وقتی مى گويند: فلان دستگاه نظام پيچيده اى دارد؛ یعنی ساختمان آن داراى اجزاء و تشكيلات مختلف با ارتباط هاى فراوان و چند جانبه می باشد و اعمال گوناگون مهمّى را انجام می دهد. مثلا يك ماشين حساب كه مى تواند علاوه بر اعمال اصلى حساب، انواع معادلات جبرى و قضاياى هندسى را حل كند و هرگونه محاسبات مختلف رياضى را به سرعت انجام دهد يا به حافظه خود بسپارد، نظام پيچيده اى دارد. یا دانشمندان مى گويند: در پشت پرده شبكيه چشم، نود هزار رشته عصبى است كه سلول هاى شبكيّه را به سلسله اعصاب وصل مى كند! - البته نود هزار در هريك از دو چشم! - اين يك ساختمان بسيار ظريف و پيچيده است.
با توجّه به اين نكته به اصل بحث باز مى گرديم: در جهان آفرينش علاوه بر مسأله ظرافت، نظام هاى فوق العاده پيچيده اى وجود دارد، كه انسان را مبهوت مى كند؛ و به گفته بعضى از دانشمندان در شهر عظيم تن انسان ساختمان هايى وجود دارد كه بزرگ ترين آسمان خراش هاى جهان در برابر آن مانند يك آلونك است! به عنوان نمونه: از ميان نظامات پيچيده جهان، تنها به سراغ ساختمان سلّول (ياخته) مى رويم كه امروز اسرار عجيبى از آن كشف شده است.
مى دانيم، يك انسان به طور متوسّط از ده ميليون ميليارد واحد زنده كوچك كه سلّول ناميده مى شود؛ تشكيل شده است. نخستين كسى كه سلّول را كشف كرد و واژه اى براى آن وضع نمود، دانشمندى بنام «هوك» در قرن هفده ميلادى بود. البته او در آن روز نمى دانست كه ساختمان اين واحد كوچك تا چه اندازه پيچيده و حيرتانگيز است؛ ولى دانشمندان بعد از او كه كوشش هاى او را دنبال كردند به اسرارى دست يافتند كه گوشه اى از گواهى آنها را در اينجا مى آوريم:
1- يك سلّول كوچك ذرّه بينى را مى توان به شهرى تشبيه كرده كه هزاران تأسيسات دارد؛ با لابراتوارها و كارخانه ها براى تبديل مواد غذائى به مواد مورد نياز بدن كه عظيم ترين و مدرن ترين پديده هاى صنعتى بشر قابل مقايسه با آن نيست.
2- اين شهر كوچك و پرغوغا از سه بخش تشكيل شده:
الف) پوسته سلّول كه حكم حصار شهر را دارد.
ب) قسمت وسطى سلّول (سفيده يا سيتوپلاسم).
ج) هسته يا مركز فرماندهى.
حصارى كه بر گرد سلّول ساخته شده است؛ چنان لطيف و ظريف است كه اگر 500 هزار از اين ديوارها را كنار هم بگذاريم به زحمت به ضخامت يك برگ كاغذ معمولى مى رسد! امّا با اين حال در برابر هجوم عوامل بيرونى مزاحم چنان حسّاس و محكم است كه ديوار معروف چين در برابر آن چيزى شمرده نمى شود! اين سدّ نازك به نوبه خود از سه ديواره ساخته شده؛ و به اصطلاح سه لايه است. دو طرف آن از شبكه هاى پروتئينى است، و پائين آن پر از چربى ها است، و اين چربى ها به هيچ وجه اجازه ورود چيزى را به داخل شهر نمى دهد؛ جز با يك كليد رمز و آن كليد رمز اين است: موادى كه مى خواهد ورود به شهر كند بايد بتواند چربى جداره را در خود حل نمايد و به درون نفوذ كند. اين دليل بر آن است كه دوست است نه دشمن، به اين ترتيب اين شهر بدون حاجت به نگهبان شديداً از هر سو حفاظت مى شود.
3- در داخل اين شهر (سلّول) كانال هاى زيادى است كه از ديواره ها شروع شده و تا اطراف هسته، يعنى دژ فرماندهى سلّول پيش مى رود؛ و مواد غذائى را گرفته و تبديل به پروتئين مى كند. جالب اين است كه 23 نوع اسيد مخصوص وارد اين سلّول ها مى شود؛ كه پروتئين از تركيب چندين نوع با هم به دست مى آيد.
4- هسته اصلى به تنهايى همانند يك آسمان خراش چندين هزار طبقه اى است كه آسمان خراش هاى معروف نيويورك در برابر آن خانه محقّرى است. هسته اصلى سلّول كه مقر فرماندهى است خود تشكيلات مفصّلى دارد؛ غشاء هسته، شيره داخلى، و رشته هاى باريك اطراف آن كه هر كدام عهده دار وظيفه خاصّى است.
5- عجيب اين كه در هسته سلّول واحدهاى بسيار كوچك و ظريفى به نام ژن، وجود دارد كه طبق بررسى دانشمندان تعداد آنها به حدود 25 هزار مى رسد! ژن ها نه تنها همه كاره سلّول ها هستند؛ بلكه تمام فعاليّت هاى بدن را قبضه كرده اند؛ كه از مهم ترين آنها مسأله كنترل امور وراثتى و انتقال صفات و خصائص به سلّول هاى آينده است. يعنى انتقال تمام صفات ارثى انسان ها و ديگر جانداران از طريق ژن ها صورت مى گيرد. از آنجا كه كار عمده ژن بر عهده اسيد مخصوص هسته است؛ مى توان آن را مغز الكترونيك يا كامپيوتر ژن ناميد؛ و عجیب تر كه خود اين ژن ها نيز از اجزاى ديگرى تشكيل يافته كه تعداد طبقات آنها را 30 تا 50 هزار مى دانند.
كوتاه سخن اين كه اين شهر عظيم با آن حصار عجيب و هزاران در و دروازه جالب و هزاران كارخانه و انبار و شبكه لوله كشى و مركز فرماندهى، با تأسيسات فراوان و ارتباطات زياد و كارهاى مختلف حياتى آن هم در آن محدوده كوچك، از پيچيده ترين و شگفت انگيزترين شهرهاى عالم است كه اگر ما بخواهيم تأسيساتى بسازيم كه همان اعمال را انجام دهد - كه هرگز قادر نيستيم - بايد ده ها هزار هكتار زمين را زير تأسيسات و ساختمان هاى مختلف و ماشين آلات پيچيده ببريم تا براى انجام چنان برنامهاى آماده گردد. ولى جالب اين است كه دستگاه آفرينش همه اينها را در مساحتى معادل 15 ميليونيم ميلى متر قرار داده است!(1)
آرى در آفرينش انسان هزاران هزار آيت و نشانه او است. «اَلْعَظَمةُ لِلّهِ الواحِدِ القَهّارِ».(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.