پاسخ اجمالی:
در جواب این اشکال بايد گفت: تصريح نشدن به اسامى و عدد دوازده امام در این دعا از قوت متن و تعالی مفاهیم آن نمى كاهد؛ چون گرچه تصريح به نام هر يك از امامان معصوم(عليهم السلام) نشده است؛ ولى به طور كلى و اجمالى به مصائبى كه آنها در راه هدايت خلق متحمل شده اند اشاره شده است.
پاسخ تفصیلی:
ممكن است سؤال شود كه چگونه می توان دعای «ندبه» را بیانگر معارف شیعی دانست در حالی که حتی به اسامي دوازده امام و تعداد آنها اشاره نشده و همين امر باعث ضعف متن آن گرديده است؟
در جواب بايد گفت: تصريح نشدن به اسامى و عدد دوازده امام در این دعا از قوت متن و تعالی مفاهیم آن نمى كاهد؛ چون گرچه تصريح به نام هر يك از امامان معصوم(عليهم السلام) نشده است؛ ولى به طور كلى و اجمالى به مصائبى كه آنها در راه هدايت خلق متحمل شده اند اشاره شده است، آنجا كه مى گويد: «لَمْ يُمْتَثَلْ أَمْرُ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فِي الْهادِينَ بَعْدَ الْهادِينَ ...» يا آنجا كه مى فرمايد: «فَقُتِلَ مَنْ قُتِلَ، وَ سُبِيَ مَنْ سُبِيَ، وَ اُقْصِيَ مَنْ اُقْصِي ...».
اين عبارات اشاره به مصائبى دارد كه هر يك از امامان(عليهم السلام) در راه هدايت خلق متحمل شده اند و نيز در جايى ديگر مى فرمايد: «أَيْنَ الْحَسَنُ، أَيْنَ الْحُسَيْنُ، أَيْنَ أَبْناءُ الْحُسَيْنِ ...».(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.