پاسخ اجمالی:
تذکرة الخواص که نام اصلى آن «تذکره خواصّ الامّه بذکر الائمه الاثنى عشر» یا «بذکر خصائص الائمه الاثنى عشر» و یا «فی ذکر مناقب الائمه» است، توسط شمس الدین ابوالمظفر یوسف بن قزاوغلى سبط ابن جوزى نوشته شده است. او در این کتاب همه فضائل مطرح در مورد دوازده امام از حضرت على (ع) تا مهدى موعود (عج) را به طور مستند از طرقِ روایات اهل سنت نقل کرده است.یکى از مسائلى که در نوشتن این کتاب به طور گسترده مورد توجه مولف قرار گرفته جریان عاشورا است. وى مهم ترین مسئله شیعه را که خلافت بلافصل على بن ابى طالب (علیه السلام) بوده و توسط بسیارى از بزرگان اهل سنت انکار شده را به تفصیل و به طور مستند نقل و اثبات کرده است. او جریان غدیر خم را مطرح کرده و براى لفظ «مولى» و «ولى» معناى خلافت را برگزیده است و نیز اتفاق علماى اسلام بر وقوع ماجراى غدیر خم و مسئله تعیین جانشین توسط پیامبر (ص) را نقل کرده و آیات نازل شده در شان على بن ابى طالب (ع) را با ذکر سندها و منابع معتبر خود اهل سنت مثل مسند احمد بن حنبل، سنن ترمذى و تفسیر ثعلبى ذکر نموده است.
پاسخ تفصیلی:
این کتاب که نام اصلى آن «تذکره خواصّ الامّه بذکر الائمه الاثنى عشر» یا «بذکر خصائص الائمه الاثنى عشر» و یا «فی ذکر مناقب الائمه» است توسط شمس الدین ابوالمظفر یوسف بن قزاوغلى سبط ابن جوزى نوشته شده است و یکى از مهم ترین منابع تاریخ زندگانى اهل بیت پیامبر (صلى الله علیه وآله) مى باشد. سبط ابن جوزى بر خلاف جدش ابوالفرج ابن جوزى که یک حنبلى متعصب و مخالف شیعیان بود و علماى شیعه را در بغداد ممنوع المنبر کرد، به شدت به شیعیان و ائمه بزرگوار آنان ارادت و محبت داشته است و به احیاى امر ائمه پرداخت.
تذکرة الخواص و بیان فضائل اهل بیت:
او در این کتاب همه فضائل مطرح در مورد دوازده امام از حضرت على (علیه السلام) تا مهدى موعود (علیه السلام) را به طور مستند از طرقِ روایات اهل سنت نقل کرده است که غالباً از احادیث نبوى مى باشند. وى حتى اخبار و احادیث نقل شده از ائمه را با سندهاى معتبر علماى اهل سنت نقل کرده است. سبط بن جوزى بر خلاف بزرگان اشعرى و حنابله اهل سنت که صدور کرامت از غیر انبیاء را جایز و ممکن نمى دانند، به نقل کرامات و معجزات امامان بزرگوار شیعه پرداخته است.
تذکرة الخواص و جریان عاشورا وحادثه غدیر:
یکى از مسائلى که در نوشتن این کتاب به طور گسترده مورد توجه مولف قرار گرفته جریان عاشورا و احیاى مصائب امام حسین (علیه السلام) است که با خون خود و یاران با وفایش درخت اسلام را آبیارى کرده و سنت جد بزرگوارش را احیا کرد. وى مهم ترین مسئله شیعه را که خلافت بلافصل على بن ابى طالب (علیه السلام) بوده و توسط بسیارى از بزرگان اهل سنت انکار شده را به تفصیل و به طور مستند نقل و اثبات کرده است؛ بویژه جریان غدیر خم را مطرح کرده و براى لفظ «مولى» و «ولى» معناى خلافت را برگزیده است و نیز اتفاق علماى اسلام بر وقوع ماجراى غدیر خم و مسئله تعیین جانشین توسط پیامبر (صلى الله علیه وآله) را نقل کرده و آیات نازل شده در شان على بن ابى طالب (علیه السلام) را با ذکر سندها و منابع معتبر خود اهل سنت مثل مسند احمد بن حنبل، سنن ترمذى و تفسیر ثعلبى ذکر نموده است. این کتاب مورد توجه بسیارى از علماى شیعه قرار گرفته و توجه عده اى از حقیقت جویان تاریخ از سایر مذاهب را نیز به خود جلب کرده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.