پاسخ اجمالی:
کتاب «ذخائر العقبى فى مناقب ذوى القربى» یکى از مهم ترین و معتبرترین منابع مربوط به مناقب و فضائل اهل بیت پیامبر اکرم(ص) است که توسط احمد بن عبد الله بن محمد محب الدین طبرى شافعى (615 ـ 694ق) تالیف شده است. او از مورخان و محدّثان معتبر اهل سنت به شمار مى رود و کتابهای بسیار معتبرى در زمینه فقه، تاریخ، رجال و حدیث تالیف و تدوین کرده است که مورد استفاده دانشمندان پس از او مثل ذهبى، ابن حجر عسقلانى، یافعى و شوکانى قرار گرفته است. او بسیارى از مطالب تاریخى و رجالى و احادیث مربوط به عقاید و تاریخ تشیع را در آثار خود آورده است و در نقل آنها هیچ تعصب و عنادى نشان نداده و در نهایت انصاف به گردآورى فضایل و مناقب خاندان پیامبر(علیهم السلام) پرداخته است. کتاب «ذخائر العقبى» از مهم ترین کتاب هاى او در این زمینه مى باشد. علماى بزرگ شیعه نیز در مقام مناظره با مخالفان اهل بیت(علیهم السلام) به آن احتجاج و استناد مى کنند. او در مقدمه کتاب مى نویسد که: «واجب بودن محبت اهل بیت پیامبر اکرم(ص) مرا بر آن داشت تا روایاتى که در مناقب و تعریف مقامات شریفه آن بزرگواران و بلند مرتبگى ایشان آمده است را در یک مجموعه تدوین کنم، باشد که موجب بخشودگى گناهان ما نسبت به حقوق آنان شود.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «ذخائر العقبى فى مناقب ذوى القربى» یکى از مهم ترین و معتبرترین منابع مربوط به مناقب و فضائل اهل بیت پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) است که توسط احمد بن عبد الله بن محمد محب الدین طبرى شافعى (615 ـ 694ق) تالیف شده است.
جایگاه محب الدین طبرى:
او از مورخان و محدّثان معتبر اهل سنت به شمار مى رود و کتابهای بسیار معتبرى در زمینه فقه، تاریخ، رجال و حدیث تالیف و تدوین کرده است که مورد استفاده دانشمندان پس از او مثل ذهبى، ابن حجر عسقلانى، یافعى و شوکانى قرار گرفته است. او بسیارى از مطالب تاریخى و رجالى و احادیث مربوط به عقاید و تاریخ تشیع را در آثار خود آورده است و در نقل آنها هیچ تعصب و عنادى نشان نداده و در نهایت انصاف به گردآورى فضایل و مناقب خاندان پیامبر(علیهم السلام) پرداخته است. به ویژه کتاب «ذخائر العقبى» از مهم ترین کتاب هاى او در این زمینه مى باشد. علماى بزرگ شیعه نیز در مقام مناظره با مخالفان اهل بیت(علیهم السلام) به آن احتجاج و استناد مى کنند.
محبت اهل بیت از نگاه محب الدین طبرى:
او در مقدمه کتاب مى نویسد که: «واجب بودن محبت اهل بیت پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) مرا بر آن داشت تا روایاتى که در مناقب و تعریف مقامات شریفه آن بزرگواران و بلند مرتبگى ایشان آمده است را در یک مجموعه تدوین کنم، باشد که موجب بخشودگى گناهان ما نسبت به حقوق آنان شود.
شیوه تدوین کتاب ذخائر العقبى:
وى در این کتاب احادیث را بدون سند ذکر کرده است؛ اما به دلیل اعتبار علمى او در حدیث شناسى و مورد اعتماد بودن وى نزد علماى رجال و حدیث، این کتاب از اعتبار ویژه برخوردار است.
طبرى این کتاب را در دو بخش مرتب کرده است:
بخش اول: آنچه که به صورت عام و اجمالى در فضائل و مناقب اهل بیت(علیهم السلام) ذکر شده است؛
بخش دوم: آنچه که به طور خاص و تفصیلى درباره احوال ایشان وارد شده است.
وى در بخش اول ابواب زیر را آورده است:
باب فى فضل قرابه الرسول(صلى الله علیه وآله)، باب فی فضل بنى هاشم، باب بیان انّ فاطمه و علیاً و الحسن و الحسین هم اهل البیت المشار الیهم فى آیه التطهیر، باب فضائل فاطمه رضى الله عنها، باب فضائل على(علیه السلام)، باب ذکر فضائل الحسن و الحسین(علیهما السلام).
در بخش دوم نیز بابهای زیر را مندرج کرده است:
باب اولاد پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله)، باب مناقب عموهاى بزرگوار پیامبر، باب فرزندان عموهاى آن حضرت، باب نواده هاى عموهاى آن حضرت، باب اولاد زبیربن عبد المطلب، باب اولاد ابولهب، باب فرزندان حمزه، باب عمه هاى پیامبر، و باب اولاد عمه هاى آن حضرت.
اهل بیت در کتاب ذخائر العقبى:
او در این کتاب بیشتر وقایع و احادیث مربوط به خاندان پیامبر و اثبات برترى ایشان نسبت به دیگران را نقل کرده است در حالی که بسیارى از علماى اهل سنت از ذکر و نقل آنها امتناع ورزیده و حتى عدهای از آنها نقل کننده چنین روایاتى را مرتد و سزاوار مرگ (اعدام) دانسته اند. اما طبرى با کمال شجاعت به نقل چنین احادیثى پرداخته است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.