پاسخ اجمالی:
محمد بن عیسى بن سوره بن موسى السلمى البوغى ابوعیسى ترمذى (209 ـ 279)، یکى از مهمترین ائمه علماى اهل سنت در حدیث به شمار مى رود که نویسنده کتاب «جامع کبیر» معروف به «سنن ترمذى» است. او در ترمذ (شهرى در نزدیکى رود جیحون) به دنیا آمد و در همانجا رشد یافت. و سپس به شهرهاى مختلفى از مناطق حجاز، عراق، و خراسان مسافرت کرد تا بهره علمی خود را بیفزاید. او از لحاظ قدرت و توانایى در حفظ حدیث در میان اهل حدیث ضرب المثل بود و در پایان عمر خود نابینا گشت.
پاسخ تفصیلی:
محمد بن عیسى بن سوره بن موسى السلمى البوغى ابوعیسى ترمذى (209 ـ 279)، یکى از مهمترین ائمه علماى اهل سنت در حدیث به شمار مى رود که نویسنده کتاب جامع کبیر معروف به سنن ترمذى است. این کتاب یکى از صحاح سته است که مهم ترین و صحیح ترین منابع آنان در زمینه تاریخ صدر اسلام، فقه، اخلاق، تفسیر، و عقاید هست.
او در ترمذ (شهرى در نزدیکى رود جیحون) به دنیا آمد و در همانجا رشد یافت. و سپس به شهرهاى مختلفى از مناطق حجاز، عراق، و خراسان مسافرت کرد تا بهره علمی خود را بیفزاید. او از لحاظ قدرت و توانایى در حفظ حدیث در میان اهل حدیث ضرب المثل بود و در پایان عمر خود نابینا گشت.
البته در نظر برخى از مورخان از همان کودکى (مادر زادى) کور بود. به هر حال او از شخصیت هاى برجسته و موثق اهل سنت به شمار مى رود.
اساتید ترمذى:
اساتید مهم او در حدیث عبارت بودند از: 1 ـ برخى از اساتید بخارى مثل مروزى، ابن السرى، دارمى، و محمد بن شار، 2 ـ بخارى، 3 ـ صغانى، 4 ـ بغوى.
درباره شخصیت و قدرت حافظه او اسطوره ها و مبالغه هاى فراوانى ساخته و پرداخته اند، از جمله اینکه فقط با یک بار خواندن کتاب دو جلدى قطور (پرحجم)، همه مطالبش را حفظ مى کرد.
کتاب های ترمذى:
آثار و کتب مهم او در زمینه حدیث از این قرار است:
1 ـ الجامع الکبیر که به نام صحیح یا سنن ترمذى شهرت یافته و چاپ شده است، 2 ـ الشمائل النبویّه، 3 ـ التاریخ، 4 ـ العلل، 5 ـ اسماءالصحابه.
همه این آثار در زمینه حدیث است و هیچ کتابى در سایر زمینه هاى علوم اسلامى از وى گزارش نشده است. شرح هاى زیادى بر کتاب جامع کبیر ترمذى نوشته شده و کتاب علل او نیز توسط ابن رجب حنبلى شرح و تبیین شده است که مورد اعتماد اهل سنت مى باشد.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.