پاسخ اجمالی:
ابوالمظفر منصور بن محمد بن عبدالجبار بن احمد مروزى سمعانى (426-489ق) از دانشمندان بزرگ اهل سنت در زمینه حدیث و تفسیربه شمار مى رود که جدّ ابوسعد سمعانى نویسنده کتاب «الانساب» مى باشد. او را با کتاب تفسیرش شناخته و به او صاحب تفسیر سمعانى مى گویند. او در مرو به دنیا آمده، در آنجا رشد یافت و در همانجا نیز وفات کرد. او را به عنوان مفتى و مجتهد بزرگ خراسان در زمان خودش (قرن پنجم) شناخته اند که در فقه حنفی و شافعى فتوامى داد.
پاسخ تفصیلی:
ابوالمظفر منصور بن محمد بن عبدالجبار بن احمد مروزى سمعانى (426-489ق) از دانشمندان بزرگ اهل سنت در زمینه حدیث و تفسیربه شمار مى رود که جدّ ابوسعد سمعانى نویسنده کتاب «الانساب» مى باشد. او را با کتاب تفسیرش شناخته و به او صاحب تفسیر سمعانى مى گویند.
او در مرو به دنیا آمده، در آنجا رشد یافت و در همانجا نیز وفات کرد. او را به عنوان مفتى و مجتهد بزرگ خراسان در زمان خودش (قرن پنجم) شناخته اند که در فقه حنفی و شافعى فتوامى داد.
او فقه ابوحنیفه را از پدرش آموخت و فقه شافعى را نیز از محضر ابواسحاق و ابن صباغ فرا گرفت. او براى فراگیرى علوم و فنون اسلامى به شهرهاى مهمى از جمله نیشابور، جرجان، بغداد و حجاز مسافرت کرد و از محضر اساتید آنها بهره برد.
اساتید ابوالمظفر سمعانى:
اساتید وى عبارتند از: ابوغانم احمدبن على کُراعى، ابوبکرترابى، ابوصالح موذن، ابوالقاسم خلاّل، عبدالصمد بن مامون، ابوالحسین بن المهتدى بالله، ابوالقاسم سعد بن على، ابوعلى شافعى، عبدالرحمن دارمى هروى، ابوالمحاسن زیادى هروى، ابوالفتح خبّاز هروى، ابوعلى حسن عبدالرحمن مکى، اسحاق بن ابراهیم خطیب، ابوالعباس احمد بن عمر خفّافى استرآبادى، احمد بن محمد بن ساکنى زنجانى فلاکى، ابومحمد عبدالله بن محمد صیرفینى (یا صریفینى) و ابونصر محمد بن عبدالرحمن قریشى.
البته اساتید او چنانکه نوه اش در الانساب و دیگران نقل کرده اند بیش از یکصد تن بوده اند.
عقیده ابوالمظفر سمعانى:
او عقاید مهم اشاعره و برخى دیگر از اهل سنت درباره صفات زاید الهى، و استواى خدا بر عرش را نیز داشته و مطالبى در این زمینه توسط ابن کثیر در کتاب البدایه و النهایه نقل شده است. همچنین درباره مقامات معنوى و اخلاقى او، رویاها و قصه هاى فراوانى ساخته و نقل کرده اند به طورى که او را در ردیف تابعین دانسته اند.
گتاب های ابوالمظفر سمعانى:
او کتابهای مهمى براى اهل سنت تصنیف و تالیف کرده است. که مهم ترین آها عبارتند از:
1- تفسیرالسمعانى، 2- الانتصار لاصحاب الحدیث، 3- القواطع فى اصول الفقه، 4- المنهاج لاهل السنه، 5- الاصطلام فى الرد على ابى زید الدبوسى، 6- الطبقات، 7- الرد على المخالفین، 8- کتاب القدر، 9- الاوسط، 10- البرهان که نزدیک به هزار مسئله مهم کلامى و عقیدتى را به بحث گذاشته و کتاب هاى الاصطلام و الاوسط را در مقام تلخیص این کتاب نوشته است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.