پاسخ اجمالی:
اسلام در مواجهه با منافقان و ترویج کنندگان فساد عقیدتی، عملی و...، اهل تحمل و سازش نیست، تا چه رسد به پذیرش و تسلیم. لذا در مورد اجرای حدود می فرماید: «هر کدام از مرد و زن زناکار را صد تازیانه بزنید و در اجرای دین الهی هیچ رأفت و مهربانی نسبت به آنان روا ندارید». از این رو اسلام برای پیشگیری از فساد، امر به معروف و نهی از منکر را واجب کرده است. پیامبر(ص) در حدیثی می فرماید: «مؤمن ضعیفی که دین ندارد مورد غضب خدا است. سؤال شد: مؤمن بی دین چه کسی است؟ حضرت فرمود: کسی که از منکر و فساد نهی نمی کند».
پاسخ تفصیلی:
اسلام در مواجهه با منافقین و مروّجان تباهی و فساد اعم از فساد عقیدتی و فکری و فساد عملی و رفتاری، اهل تحمّل و سازش نیست تا چه رسد به پذیرش و تسلیم؛ لذا در مورد اجرای حدود می فرماید: «اَلزّانِیهُ وَالزّانِی فَاجْلِدُوا کُلَّ واحِدٍ مِنْهُما مِائَهَ جَلْدَهٍ وَلا تَأْخُذْکُمْ بِهِما رَأْفَهٌ فِی دِینِ اللَّهِ»(1)؛ (هر کدام از مرد و زن زناکار را صد تازیانه بزنید و در اجرای دین الهی هیچ رأفت و مهربانی نسبت به آنان روا ندارید).
همچنین اسلام برای جلوگیری از فساد، امر به معروف و نهی از منکر را با تأکیدات بسیار واجب کرده است. از این رو از رسول خدا(صلی الله علیه وآله) نقل شده که فرمود: «إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَیُبْغِضُ الْمُؤْمِنَ الضَّعِیفَ الَّذِی لَا دِینَ لَهُ. فَقِیلَ لَهُ وَ مَا الْمُؤْمِنُ الَّذِی لَا دِینَ لَهُ؟ قَالَ الَّذِی لَا یَنْهَى عَنِ الْمُنْکَر»(2)؛ (مؤمن ضعیفی که دین ندارد مورد غضب خداوند است. سؤال شد: به چه کسی مؤمن بی دین می گویند؟ حضرت فرمود: کسی که از منکر و فساد نهی نمی کند).
و در مورد بدعت گذاری در دین فرمود: «ذَا ظَهَرَتِ الْبِدَعُ فِی أُمَّتِی فَلْیُظْهِرِ الْعَالِمُ عِلْمَهُ فَمَنْ لَمْ یَفْعَلْ فَعَلَیْهِ لَعْنَةُ اللَّه»(3)؛ (وقتی امت من دچار بدعت های آشکار شود، دانشمندان باید علم خود را آشکار سازند و هر کس چنین نکند لعنت خدا بر او باد).
گرچه امر به معروف و نهی از منکر مراتبی دارد ولی هیچ کدام از مراتب آن مستلزم سکوت و سازش مطلق نیست. لذا از امام صادق(علیه السلام) نقل شده که فرمود: «لَا یَنْبَغِی لِلْمُؤْمِنِ أَنْ یَجْلِسَ مَجْلِساً یُعْصَى اللَّهُ فِیهِ وَ لَا یَقْدِرُ عَلَى تَغْیِیرِه»(4)؛ (شایسته نیست مؤمن در مجلسی بنشیند که در آن معصیت خدا می شود و او نمی تواند آن مجلس را تغییر دهد).(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.