پاسخ اجمالی:
ماهيت «بيعت» يك نوع قراردادي است كه محتواي آن اطاعت و پيروى بيعت كننده از بيعت شونده است و حق فسخ آن تنها با بيعت پذير است؛ در حالي كه «انتخابات»، اعطاى مقام است و شبيه وکیل کردن مى باشد. گرچه اين دو در بعضى از آثار، شباهت هايي با هم دارند؛ ولى اين شباهت هرگز به معنى يكي شدن مفهوم و ماهيت آنها نيست. لذا در مورد بيعت، بيعت كننده قادر بر فسخ نيست؛ در حالى كه در مورد انتخابات در بسيارى از موارد، انتخاب كنندگان حق فسخ دارند و می توانند دسته جمعى شخص انتخاب شونده را از مقامش عزل كنند.
پاسخ تفصیلی:
ماهيت «بيعت» يك نوع قرارداد و معاهده ميان بيعت كننده از يكسو و بيعت پذير از سوى ديگر است و محتواى آن اطاعت و پيروى و حمايت و دفاع از بيعت شونده است و بر طبق شرايطى كه در آن ذكر مى كنند درجات مختلفى دارد.
از لحن آيات قرآن و احاديث استفاده مى شود كه بيعت، يك نوع عقد لازم از سوى بيعت كننده است كه عمل بر طبق آن واجب مى باشد و بنابراين مشمول قانون كلى «اوفوا بالعقود» است.(1) بنابراين بيعت كننده، حق فسخ را ندارد؛ ولى بيعت پذير چنانچه صلاح بداند مى تواند بيعت خود را بر دارد و فسخ كند، در اين صورت بيعت كننده از التزام و عهد خود آزاد مى گردد.(2)
بعضى بيعت را شبيه «انتخابات» يا نوعى از آن مى دانند؛ در حالى كه مسئله انتخابات درست عكس آن است، يعنى ماهيت آن يك نوع ايجاد مسئوليت و وظيفه و پست و مقام براى انتخاب شونده و يا به تعبير ديگر نوعى توكيل در انجام كارى است، هر چند اين انتخاب وظائفى هم براى انتخاب كننده به دنبال دارد (مانند همه وكالتها) در حالى كه بيعت چنين نيست و به تعبير ديگر: انتخابات اعطاى مقام است و شبيه توكيل مى باشد، در حالى كه بيعت «تعهد اطاعت» است.
گرچه ممكن است اين دو در بعضى از آثار با هم شباهت پيدا كنند؛ ولى اين شباهت هرگز به معنى وحدت مفهوم و ماهيت آنها نيست. لذا در مورد بيعت، بيعت كننده قادر بر فسخ نمى باشد در حالى كه در مورد انتخابات در بسيارى از موارد، انتخاب كنندگان حق فسخ دارند كه دسته جمعى شخص انتخاب شونده را از مقامش عزل كنند.(دقت كنيد).(3)،(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.