پاسخ اجمالی:
در روایات آمده پیامبر(ص) پس از جنگ بدر، بر سر کشتگان دشمن حاضر شده و با آنها تکلم کردند، حاضران گفتند: آيا با افراد بى جان صحبت مى کنی؟ پيامبر(ص) فرمود: «شما سخنان مرا بهتر از آنها نمی شنويد». هم چنین امام على(ع) در جایی رو به قبرها كرده و فرمودند: «اى صاحبان قبرهاى تاريك، شما پيشرو اين قافله بوديد و ما به دنبال شما مى آئيم، ... سپس فرمود: اگر به آنها اجازه سخن دهند به شما مى گويند كه بهترين زاد تقواست». با توجه به اين مدارك در منابع اسلامى، ارتباط با ارواح امر غير ممكنى نيست.
پاسخ تفصیلی:
در منابع اسلامى، دلايلی بر امكان ارتباط با ارواح وجود دارد، همچنان که در تواريخ اسلامى مى خوانيم كه: «بعد از جنگ بدر، پيامبر اكرم(صلی الله علیه و اله) دستور داد كشتگان دشمن را در چاهى بريزند، سپس سر در چاه كرد و فرمود: «هَلْ وَجَدْتُمْ ما وَعَدَكُمْ رَبُّكُمْ حَقّاً فَاِنّى قَدْ وَجَدْتُ ما وَعَدَنى رَبّى حَقّاً»؛ (آيا شما آنچه را خداوند وعده كرده بود يافتيد ما كه وعده خدا را به حقيقت دريافتيم)، بعضى از حاضران گفتند: آيا با افراد بى جانى صحبت مى كنى كه به صورت جيفه اى در آمده اند؟ پيامبر (صلی الله علیه و اله) فرمود: (شما سخنان مرا بهتر از آنها نمى شنويد)».(1)
همچنین در نهج البلاغه مى خوانيم: «حضرت علي(عليه السلام) به هنگامى كه از جنگ «صفين» باز مى گشت در كنار قبرستانى كه پشت شهر كوفه قرار داشت، ايستاد و رو به قبرها كرده و با ساكنان آنها چنين سخن گفت: اى صاحبان خانه هاى وحشتناك و قبرهاى تاريك!... شما پيشرو اين قافله بوديد و ما به دنبال شما مى آئيم؛ اما خانه هاى شما به دست ديگران افتاد و همسران شما ازدواج كردند و اموال شما تقسيم شد!... اينها خبرهائى است كه نزد ماست. نزد شما چه خبر؟... سپس رو به ياران خود كرده و فرمود: اگر به آنها اجازه سخن دهند به شما مى گويند كه بهترين زاد و توشه ها تقوا است».(2)
با توجه به اين مدارك و مانند آن روشن مى شود كه از نظر منابع اسلامى نيز، ارتباط با ارواح امر غير ممكنى نيست.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.