پاسخ اجمالی:
خداوند در آيه 56 سوره احزاب، امر به صلوات و سلام بر پيامبر(ص) كرده است و اين آيه دلالت بر وجوب صلوات بر پيامبر(ص) دارد؛ زيرا مى دانيم امر، ظاهر در وجوب مى باشد مگر اين كه قرينه اى برخلاف آن قائم شود. بنابراين، حدّاقل لازم است يك بار بر آن حضرت صلوات و درود و سلام فرستاده شود.
پاسخ تفصیلی:
ظاهر آيه شريفه 56 سوره احزاب «إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَي النَّبِيِ يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِيماً» وجوب است؛ زيرا مى دانيم امر «صَلُّوا» ظاهر در وجوب مى باشد؛ مگر اين كه قرينه اى برخلاف آن قائم شود و در اين آيه، خداوند امر به صلوات و سلام بر پيامبر(صلى الله عليه وآله) كرده است؛ بنابراين، حدّاقل لازم است يك بار بر آن حضرت صلوات و درود و سلام فرستاد؛ اين در حالى است كه مشهور فقهاى شيعه و جمعى از فقهاى اهل سنّت معتقد به وجوب صلوات در تشهّد هستند.
«ابن قُدامه» فقيه معروف اهل سنّت در كتاب «المغنى» مى گويد: در تشهّد اوّل، بايد بر پيامبر(صلى الله عليه وآله) صلوات بفرستد و بگويد: «أَللّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ... وَ هِىَ وَاجِبَةٌ في صحيح الْمَذْهَب وَ هُو قول الشّافعى و اِسحاق...»؛ او در این فتوا می گوید: «صلوات فرستادن بر پيامبر و آلش در فتواى صحيح واجب است و شافعى و اسحاق نيز بر همين عقيده اند». سپس از «ابن راهويه» (از فقهاى اهل سنّت) نقل مى كند: «لو أنّ رجلاً ترك الصَّلاَة عَلَى النّبى(صلى الله عليه وآله) فِى التشهّد بَطَلَتْ صَلاَتُهُ»؛ (اگر كسى صلوات بر پيامبر را در تشهّد ترك كند، نمازش باطل است). سپس مى افزايد: ظاهر مذهب «احمد» (امام معروف اهل سنّت) نيز وجوب آن است.(1) شيخ منصور على ناصف نويسنده كتاب «التّاج الجامع للاصول» در ذيل آيه 56 سوره احزاب تصريح مى كند كه ظاهر آيه اين است كه صلوات و سلام بر پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) واجب است و اين سخن مورد اتّفاق علما نيز مى باشد.(2)،(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.