پاسخ اجمالی:
به بیان قرآن، چهره هاى نورانى از آنِ كسانى است كه نور ايمان از درون جانشان به حكم «يوم البروز» بودن قيامت در چهره هايشان نمايان مى شود و به همين دليل غرق رحمت خدا هستند و جاودانه در آن خواهند ماند؛ اما تاريك دلان بى نور، كافران بى ايمان و مجرمان سياه دلى هستند كه ظلمت درونشان به برون شان كشيده شده و اين روسياهان، غرق عذاب الهى خواهند بود و به آنها گفته مى شود: «بچشيد عذاب الهى را به خاطر كفرتان».
پاسخ تفصیلی:
تعبیر «يَوْمَ تَبْيَضُّ وُجُوهٌ وَ تَسْوَدُّ وُجُوهٌ» يك بار در قرآن مجيد آن هم در مورد رستاخیز آمده که بيانگر يكى از ابعاد آن روز بزرگ و حامل پيام مهمى از عرصه محشر است، آنجا که مى فرمايد: (عذاب هاى بزرگ نفاق افكنان، روزى خواهد بود كه صورت هايى سفيد و صورت هايى سياه مى گردد)؛ «يَوْمَ تَبْيَضُّ وُجُوهٌ وَ تَسْوَدُّ وُجُوهٌ».(1) چهره هاى نورانى از آنِ كسانى است كه نور ايمان از درون جانشان به حكم «يوم البروز» بودن قيامت در چهره هايشان نمايان مى شود و به همين دليل (غرق رحمت خدا هستند و جاودانه در آن خواهند ماند)؛ «اَمَا الَّذِيْنَ اَبْيَضَّتْ وُجُوهُهُمْ فَفى رَحْمَةِ الله هُمْ فيها خالِدُونَ».(2)
اما تاريك دلان بى نور، كافران بى ايمان و مجرمان سياه دلى هستند كه ظلمت درونشان به برون كشيده شده و اين روسياهان، غرق عذاب الهى خواهند بود و به آنها گفته مى شود: «فَذُوْقُوا الْعَذابَ بِما كُنْتُم تكْفُرُونَ»(3)؛ (بچشيد عذاب الهى را به خاطر كفرتان!). تعبير فوق به صورت هاى ديگرى در آيات قرآن مجيد نيز منعكس است. در يك جا مى فرمايد: (گويى صورت آنها [كسانى كه مرتكب گناهان پى در پى مى شوند] را پاره هاى تاريك شب سياه پوشانيده است!)؛ «كَاَنَّما اُغْشِيْتَ وُجُوهُهُمْ قِطَعاً مِنَ اللَّيْلِ مُظْلِماً».(4) و در جاى ديگر مى فرمايد: (صورت هايى در آن روز، گشاده و نورانى است و خندان و مسرور است)؛ «وُجُوهٌ يَوْمَئِذ مُسْفِرَةٌ * ضاحِكَةٌ مُسْتَبْشِرَةٌ».(5) (و صورت هايى در آن روز غبارآلود است و دود و تاريكى آنها را پوشانيده!)؛ «وَ وُجُوْهٌ يَوْمَئِذ عَلَيْها غَبَرَةٌ - تَرْهَقُها فَتَرَةٌ».(6)
اما در این که چه موقع اين مسأله رخ مى دهد و صورت هايى نورانى و صورت هايى تاريك مى گردد؟ بعضى آن را به هنگام جدايى صفوف از يكديگر و بعضى آن را به هنگام مشاهده نامه اعمال و بعضى به هنگام برخاستن از قبور يا قرار گرفتن در برابر ميزان عدل الهى دانسته اند. ولى از آن جا كه روز، روز بروز و ظهور حقايق اشخاص و اعمال است به نظر مى رسد كه اين مسأله از همان آغاز قيام از قبرها صورت مى گيرد و ادامه دارد. در این که چه اشخاصى داراى چهره نورانى و چه افرادى روسياهند؟ مفسّران احتمالات گوناگونى داده و گاه آنها را در اشخاص معيّنى محدود ساخته اند؛ ولى ظاهر اين است كه تمام اهل ايمان و صالح العمل در زمره روسفيدانند و تمام اهل كفر و مجرمان در صف سيه رويان.
آخرين سخن اين كه بعضى از مفسّران خواسته اند اين دو تعبير را بر مفهوم مجازى آن حمل كنند و گفته اند سفيدى اشاره به سرور و خوشحالى و سياهى اشاره به غم و اندوه است(7) ولى هيچ موجبى براى ارتكاب چنين خلاف ظاهرى وجود ندارد، بلكه آيه را بايد بر همان معناى حقيقى آن حمل كرد، وقتى قرآن مى گويد: (مؤمنان نورشان از پيش رو و از سمت راست آنها در عرصه محشر حركت مى كند)؛ «يَسْعى نُورُهُمْ بَيْنَ اَيْديهِمْ وَ بِاَيْمانِهِمْ»(8) چه جاى تعجّب كه صورت هايى سفيد و نورانى و صورت هايى سياه و تاريك باشد؟ راستى چه وحشتناك است آن روز كه آنچه در قلب و جان انسان است در صورت او نمايان مى گردد. روز رسوايى بزرگ براى سياه دلان و روز افتخار عظيم براى روشن دلان و همين امر سبب مى شود كه مؤمنان از همان آغاز مورد احترام و تكريم در عرصه محشر باشند و كافران و مجرمان مورد لعن و نفرين!(9)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.