پاسخ اجمالی:
دادن بخشي از عوايد شركتهاي هرمي به مؤسسات خيريه شبيه کار دزدى است كه با سرقت از اموال مردم، آنها را به نيازمندان صدقه مىداد! و معتقد بود که طبق آيه 160 سوره «انعام» هر گناهي يك مجازات و هر كار خير 10 برابر پاداش دارد. بنابراين، خدا بخاطر سرقت، يك مجازات و بخاطر صدقه و احسان به فقرا ده ثواب مىدهد كه اگر اين دو را از هم كسر كنيم، نه تنها مجازات نمىشوم؛ بلكه نُه پاداش هم مىگيرم! آری باید در جواب گفت: اين خيرات، هرگز باعث مشروعيّت كار آنها نمىشود.
پاسخ تفصیلی:
برخی این سوال را مطرح می کنند که بسيارى از شركتهاى مورد بحث مدّعى هستند بخشى از درآمدشان را صرف مؤسّسات خيريّه و افراد نيازمند مىكنند. آيا اين كار باعث جواز فعاليّت آنها نمىشود؟ در جواب می گوییم که اين سؤال، ما را به ياد دزدى انداخت كه به سرقت اموال مردم مىپرداخت و سپس اموال مسروقه را به نيازمندان مىداد! هنگامى كه از او پرسيدند چرا اين كار را مىكنى؟ در پاسخ گفت: طبق آيه 160 سوره انعام، هر گناه و معصيتى فقط يك مجازات دارد؛ ولى براى هر كار خير و حسنهاى 10 برابر پاداش داده مىشود. بنابراين، خداوند بخاطر سرقت، يك مجازات و بخاطر صدقه و احسان به فقرا ده ثواب مىدهد كه اگر اين دو را از هم كسر كنيم، نه تنها مجازات نمىشوم؛ بلكه نُه پاداش هم مىگيرم!
به نظر شما آيا منطق اين سارق درست بوده است؟ قطعاً پاسخ شما منفى است؛ زيرا خداوند به كار خير ده برابر پاداش مىدهد و روشن است كه احسان از مال دزدى كار خير نيست تا استحقاق پاداش داشته باشد. كمكهاى شركتهاى مورد بحث به مؤسّسات خيريّه (اگر واقعاً حقيقت داشته باشد) شبيه كار اين سارق است؛ زيرا اين شركتها اموال كلانى از طرق نامشروع از مردم مىگيرند و قسمت ناچيزى از آن را به مؤسّسات خيريّه مىدهند و اين عمل هرگز باعث مشروعيّت كار آنها نمىشود. در سابق نيز مؤسّسات بخت آزمايى درصد قابل توجّهى از درآمد خود را به مؤسّسات خيريّه مىدادند، در عين حال مراجع دينى، آن را تحريم كردند.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.