پاسخ اجمالی:
امام حسن مجتبی(ع) درباره امامت و خلافت نكاتي را به برادرش «محمد بن حنفيه» گوشزد نمود. ايشان فرمود: «بعد از من امام حسين(ع) به مقام امامت مي رسد و اين مقام، مخصوص آن حضرت است و قابل ارث نيست كه از پدر به فرزند به ارث برسد؛ بلكه موهبتي است الهي. مبادا در اين كار طمع كني و بگويي من هم فرزند علي(ع) و برادر حسن(ع) هستم پس من هم شايسته مقام امامتم». پس از اين سخنان و بيان اعتقادش درباره امام حسين(ع)، روشن شد كه ديگر محمد بن حنفيه ادعاي امامت ندارد.
پاسخ تفصیلی:
امام مجتبی(سلام الله عليه) درباره امامت و خلافت فرمود: «بعد از من حسين بن علي(عليهما السلام) به مقام امامت و خلافت مي رسد. اين مقام مخصوص آن حضرت است گرچه تو اي محمد بن حنفيه فرزند علي و برادر ما هستي؛ اما مقام امامت ارثي نيست كه مانند امور دنيايي هر فرزندي از پدرش ارث ببرد؛ بلكه موهبتي است [الهي]. بعد از من، امامت مخصوص حسين بن علي بن ابي طالب(عليهما السلام) است. مبادا در اين كار طمع كني و بگويي من هم فرزند علي و برادر حسن بن علي هستم پس من هم شايسته مقام امامت و خلافتم».
وقتي اين سخنان را ابن حنفيه از امام حسن(عليه السلام) شنيد به حضرت عرض كرد: آيا من مجاز هستم عقيده ام را درباره امامت و خلافت مطرح كنم؟ فرمود: بگو. عرض كرد: عقيده ام آن است كه اين مقام مخصوص حسين بن علي(عليهما السلام) است؛ زيرا وي درجاتي دارد كه ما آن را نداريم. چندين خصوصيت در او وجود دارد كه ما فاقد آن هستيم «کَان اَعْلَمُنَا عِلْماً وَ اَثْقَلُنَا حِلْماً وَ اَقْرَبُنَا مِنْ رَسُولِ اللَّهِ(صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّم) رَحِماً کَانَ فَقِیهاً قَبْلَ اَنْ یُخْلَقَ وَ قَرَاَ الْوَحْیَ قَبْلَ اَنْ یَنْطِق»(1) او در عالم غيبت به كرسي فقاهت رسيده و قبل از اينكه به عالم ناسوت بيايد عالم بود. او علمش را از مكتب و مدرسه نياموخت و چيزي از اين راه نيندوخت. از نظر علم و مقام صبر و بردباري و قرابت از همه ما به پيامبر برتر است. وقتي ابن حنفيه گزارش اعتقاد خود را محضر امام مجتبی(سلام الله عليه) داد، روشن شد كه ديگر او درباره امامت ادعايي ندارد.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.