پاسخ اجمالی:
سلامِ آخر نماز نه دعاست و نه ذكر؛ بلكه تحيّت است. لذا اگر كسي در وسط نماز عمداً بگويد: «السلام عليكم»، نمازش باطل است و اگر اشتباهاً گفت، دو سجده سهو دارد. سلام آخر نماز، به عنوان تحيت و درود است؛ چون نمازگزار با خدايش مناجات مي كند و در بين مردم نيست، وقتي كه نمازش تمام شد و از مناجات با خدا برگشت و زميني شد و به جمع مردم پيوست، به مردم سلام مي كند. فقها نيز گفته اند، در نماز جماعت هنگام گفتن «السلام عليكم» امام به كدام قسمت نگاه كند و مأمومين به كدام قسمت رو كنند.
پاسخ تفصیلی:
يكي از عرفاي بزرگ اسلام سخني دارد كه در كتاب «سرّ الصلاة» امام خميني(رضوان الله عليه) هم آمده است. وي مي گويد: كسي كه در نماز حواسش پيش غير خدا و متوجه زندگي است، چگونه به خود اجازه مي دهد در پايان نماز بگويد: «السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللَّه»؟ چون پيغمبر اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) فرمود: «الْمُصَلِّي يُنَاجِي رَبَّه»(1)؛ (نمازگزار، مشغول مناجات با خداست). پس با مردم و در جمع ديگران نيست. وقتي نمازش تمام شد و مناجاتش با خداي سبحان به پايان رسيد، از حضور خدا بر مي گردد و در بين مردم قرار مي گيرد و چون وارد جمع ديگران مي شود مي گويد: «السَّلَامُ عَلَيْكُمْ... ». افرادي كه در مجمع و مجلس در كنار يكديگر نشسته اند، هيچ كدام به يكديگر سلام نمي كنند؛ زيرا در حضور يكديگرند. كسي كه در آن جمع نيست و از جاي ديگر وارد مي شود سلام مي كند.
سلامِ آخر نماز نه دعاست و نه ذكر؛ بلكه تحيّت است. لذا اگر در وسط نماز كسي عمداً بگويد: «السَّلَامُ عَلَيْكُمْ»، نمازش باطل است و اگر اشتباهاً گفت، دو سجده سهو دارد. سلام آخر نماز، به عنوان تحيت و درود است؛ چون نمازگزار با خدايش مناجات مي كند و در بين مردم نيست، وقتي كه نمازش تمام شد و از مناجات با خدا برگشت و زميني شد و به جمع مردم پيوست، به مردم سلام مي كند. فقها نيز گفته اند، در نماز جماعت هنگام گفتن «السَّلَامُ عَلَيْكُمْ» امام به كدام قسمت نگاه كند، مأمومين به كدام قسمت رو كنند. آن بزرگ عارف مي گويد: من در تعجبم كسي كه حواسش پيش زندگي است و اصلا با خدا مناجات نكرده و از مردم جدا نشده، چگونه به خود اجازه مي دهد كه بگويد: «السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ... » ؟!(2)،(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.