پاسخ اجمالی:
آرزوی طولانی از «جهل» و «حبّ» دنيا سرچشمه مى گيرد و راه درمان آن عبارت است از: 1- دور کردن جهل با فكر صحيح و شنيدن پند و موعظه از نفوس طاهره. 2- تأمل نمودن در پستى و فانی بودن دنيا. 3- دقّت در اخبار و رواياتى كه در مذّمت دنيا وارد شده است. 4- تفكر و مطالعه در اخبارى كه در مدح ترك دنيا و بى رغبتى به آن می باشد و موجب خارج شدن حبّ دنيا از قلب مى شود. 5- نظر کردن در رواياتى كه در مدح كوتاهى آرزوها وارد شده است.
پاسخ تفصیلی:
مرحوم محمد مهدى نراقى اين عارف بزرگ و معلم سترگ اخلاق می گويد: «طول أمل و آرزو از جهل و حبّ دنيا سرچشمه مى گيرد. جهل را بايد با فكر صحيح و صاف كه خالى از هر گونه شائبه باشد از بين برد و نيز به شنيدن پند و موعظه از نفوس طاهره. كسى كه صحيح فكر كند مى فهمد كه مرگ نزديكترين چيزها به او است و چاره اى جز حمل جنازه او و دفن در قبرش نيست و شايد سنگى كه لحد و قبر او را مى پوشاند، ساخته شده باشد و چه بسا كفن هاى او نيز بافته شده و آماده شده باشند؛ ولى او آگاه نيست.
اما محبت و حبّ دنيا از قلب خارج مى شود، به اين كه تأمل در حقارت دنيا و نفاست آخرت و پستى دنيا و پر ارزشى آخرت كند و نيز دقّت در اخبار و رواياتى كه در مذّمت حبّ دنيا و ميل به آن وارد شده كند و در مقابل تفكر و مطالعه در اخبارى كه در مدح ترك دنيا و بى رغبتى به آن شده، نمايد و نيز به رواياتى كه مدح «قصر الامل»؛ (كوتاهى آرزو) كه ضدّ طول امل است نظر كند تا که كمكم محبت كاذب دنيوى كم شده و در مقابل محبت حقيقى خالق دنيا زياد شود».(1)،(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.