پاسخ اجمالی:
با اینکه آيه «تطهير» در ميان آيات مربوط به همسران پيامبر(ص) است ولی لحن جداگانه اى دارد و نشان مى دهد هدف ديگرى را دنبال مى كند؛ آيات قبل و بعد، با ضميرهاى جمع مؤنت آمده ولي آيه تطهير با ضمائر جمع مذكر آمده است. ضمن اینکه روايات متعددى از علماى بزرگ اهل تسنن و شيعه نقل شده که تاكيد دارند مخاطب در اين آيه، پيامبر اسلام(ص)، على، فاطمه، حسن و حسين(ع) مى باشند.
پاسخ تفصیلی:
درست است كه اين آيه در لابلاى آيات مربوط به همسران پيامبر(صلى الله عليه وآله) است ولى آيه «تطهير» لحن جداگانه اى دارد و نشان مى دهد هدف ديگرى را دنبال مى كند؛ چرا كه آيات قبل و بعد همه با ضميرهاى جمع مؤنت است، ولى آيه مورد بحث با ضمائر جمع مذكر آمده است!
اين آيه در آغاز همسران پيامبر(صلى الله عليه وآله) را مخاطب ساخته و به آنها دستور مى دهد كه در خانه هاى خود بمانيد و هم چون دوران جاهليت نخستين در [ميان مردم] ظاهر نشويد و نماز را بر پا داريد و زكات را بپردازيد، و خدا و پيامبرش را اطاعت كنيد؛ «وَ قَرْنَ فى بُيُوتِكُنَّ وَ لاتَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الجاهِليَّةِ الاوُلى وَ اَقِمْنَ الصَّلوةَ و آتينَ الزَّكاةَ وَ اَطِعْنَ اللهَ وَ رَسُولَهُ».(1) تمام شش ضميرى كه در اين بخش از آيه آمده است همه به صورت جمع مؤنت است.(دقت كنيد)
سپس لحن آيه طور ديگرى مى شود، و مى فرمايد: (خداوند فقط مى خواهد پليدى [گناه] را از شما اهل بيت دور كند و شما را كاملا پاك سازد)؛ «اِنَّما يُريدُ اللهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ اَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِرَّكُمْ تَطْهيراً» همان طور که می بینید در اين بخش از آيه، دو ضمير جمع به كار رفته است كه هر دو به صورت جمع مذكر آمده است.
درست است كه صدر و ذيل يك آيه معمولا يك مطلب را دنبال مى كند ولى اين سخن در جايى است كه قرينه اى بر خلاف آن وجود نداشته باشد بنابراين كسانى كه اين قسمت از آيه را نيز ناظر به همسران پيامبر(صلى الله عليه وآله) دانسته اند سخنى بر خلاف ظاهر آيه و قرينه موجود در آن، يعنى تفاوت ضميرها، گفته اند.
از اين گذشته در مورد اين آيه دسترسى به روايات متعددى داريم كه علماى بزرگ اسلام اعم از اهل تسنن و شيعه، آن را از شخص پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) نقل كرده اند و در معروف ترين منابع فريقين كه مورد قبول آنها است اين روايات به وفور و كثرت آمده است.
اين روايات همگى حاكى از آن است كه مخاطب در اين آيه، پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) و على و فاطمه و حسن و حسين(عليهم السلام) مى باشند.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.